Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez dużej ilości bakalii. Orzechy, suszone owoce…
I marcepan, który najczęściej pojawia się u Was w formie małych batoników w czekoladzie. Wiem, może trudno się im oprzeć (chociaż ja sama za nimi nie przepadam) – w końcu to połączenie migdałów i czekolady. Jednak gotowe batoniki mają w składzie również dużo cukru i zbędnych dodatków. Dlatego jeśli macie ochotę na takiego batonika – możecie go zrobić sobie w domu na bazie wykonanego samodzielnie marcepanu, który możecie dodać też do ciasta, owsianki lub po prostu… skubnąć kawałek do kawki.
Składniki:
- 200g migdałów
- 2 łyżki (50-60g) płynnego miodu lub syropu z agawy
- łyżka cieplej wody
WERSJA I (szybsza): migdały mielimy na mąkę, dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy, a następnie przekładamy na stolnicę i zagniatamy w zwarty rulon (można tez uformować mniejsze kawałki, np. kuleczki lub wypełnić masą silikonowe foremki ozdobne). Rulon zawijamy w folię spożywczą jak cukierka i wstawiamy do lodówki za 2godz. Po tym czasie masę można pokroić i użyć do wybranego wypieku.
WERSJA II (masa wychodzi jasna, jak w tradycyjnym marcepanie): migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10-15min, a następnie usuwamy brązowe skórki i bardzo dokładnie osuszamy migdały. Dalej postępujemy analogicznie jak w wersji ekspresowej. Można pominąć moczenie migdałów i użyć gotowych, blanszowanych migdałów, jeśli bardzo zależy Wam na uzyskaniu jasnego marcepanu a nie chcecie się z nimi “bawić”.
WERSJA PRZEPISU GOTOWA DO DRUKU: KLIK.
Thermomix: przepis do wykonania w TM.