Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Czekoladowy pudding chia z musem bananowym

czekoladowypuddingchia1

Nasiona chia to naprawdę ciekawy produkt. Małe, czarne ziarenka przypominające sezam potrafią w kilkanaście minut zmienić się w nieco większe kuleczki o żelowej konsystencji. Choć same w sobie nie mają smaku to doskonale przenikają smakiem mleka, w którym je namoczymy i dodatków, które do nich dodamy. I choć nie należą do najtańszych to raz na jakiś czas warto sobie podarować małą torebeczkę tych małych, cudownych nasionek, by cieszyć się nietypowym, pysznym śniadaniem.

Składniki (1 porcja):
- 2 łyżki nasion chia
- 220ml mleka
- 1 banan
- łyżeczka kakao (z lekką górką)
- łyżka syropu z agawy lub innego słodzika
- kilka malin
- łyżka płatków migdałowych

Nasiona chia zalewamy mlekiem, dodajemy kakao i syrop z agawy, dokładnie mieszamy, a następnie całość odstawiamy do lodówki. Po 20 minutach ponownie mieszamy, żeby ziarna się nie skleiły i odstawiamy do lodówki na noc. Rano wyciągamy nasiona z lodówki i odstawiamy, żeby nie były zimne przed podaniem (można też je podgrzać, jeśli chcemy zjeść śniadanie na ciepło). 2/3 banana blendujemy na gładką masę i umieszczamy na dnie szklanki, a następnie nakładamy czekoladowy pudding chia. Na wierzchu układamy pozostałego banana pokrojonego w plasterki, maliny i posypujemy płatkami migdałów.

Pudding chia jest świetnym pomysłem nie tylko na śniadanie, ale i na zdrowy i lekki deser. Zachwyci Cię smakiem i formą. Ja na pewno w najbliższym czasie kupię sobie torebeczkę nasion chia, bo z tych otrzymanych od Skworcu zostało mi już tylko na 1 porcję (swoją drogą już planuję jakby tym razem je przygotować). Jeśli i Wy macie ochotę spróbować wreszcie nasion chia to zapraszam do wzięcia udziału w KONKURSIE, gdzie do wygrania jest bon na zakupy w sklepie Skworcu.pl, gdzie znajdziecie m.in. nasiona chia.

Podziel się:
Dodano: 05-09-2014