Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 
CZWARTEK, 24.01

Marchewkowe ciasteczka owsiane

owsiane ciasteczka marchewkowe

Odkąd mam obok siebie najwspanialszego towarzysza każdego zjedzonego posiłku, czyli mojego synka, również przygotowywanie słodkości wygląda nieco inaczej. Dużo bardziej zastanawiam się nad tym, co trafia na nasz talerz i staram się, aby jak najbardziej ograniczyć podawanie nawet zdrowych zamienników cukru takich jak np syrop z agawy czy syrop daktylowy. W tych ciasteczkach owsianych są zaledwie 2 łyżki syropu daktylowego, ale spokojnie możecie go zamienić na suszone daktyle zalane wrzątkiem i zblendowane.

ŚRODA, 23.01

Pulpety z warzywami

pulpety z warzywami

Armia pulpetów melduje, że właśnie stygnie a potem odmaszerowuje do zamrażarki gdzie będzie oczekiwać na wezwanie w dniu kiedy nie będę miała czasu i/lub chęci gotować obiadu. I powiem Wam bardzo nieskromnie, że wyszły bossssskie. Wrzucam Wam dzisiejszą wersję, ale z dodatkami i przyprawami kombinujcie jak tylko lubicie. Polecam jednak nie pomijać dodatku warzyw – zawsze to ich dodatkowa porcja w posiłku.

PIĄTEK, 18.01

Tarta z warzywami

tarta z warzywami

Chciało mi się wytrawnej tarty. I choć w planach była tarta z kurczakiem i pieczarkami, to ostatecznie powstała tarta warzywna. Bardzo smaczna i w sumie również bardzo prosta. Możecie przygotować ją z dowolnymi dodatkami – na co tylko macie ochotę i co akurat macie w lodówce.

SOBOTA, 12.01

Pierogi ze szpinakiem i serem

pierogi ze szpinakiem

Jedną z drzemek Frania postanowiłam w tym tygodniu poświęcić na uzupełnienie zapasów naszych obiadów na czarną godzinę, a więc tych obiadów, które mrożę i mam zawsze w zamrażarce. Zrobiłam bolognese (polecam – moment się robi a potem mamy zapas na kilka obiadów), a następnie moje ukochane pierogi ze szpinakiem. Ostatni raz robiłam spory zapas tuż przed porodem, jednak juz jakiś czas temu się skończyły. Pomyslałam więc, że najwyższa pora zrobić je znowu, bo są naprawdę pyszne!

WTOREK, 08.01

Placuszki jarmużowe

placuszki jarmuzowe

Z naszej 3-dniowej misji „koktajLOVE” (będzie podsumowanie niebawem, ale już Wam polecam – super sprawa) zostało trochę zielska więc dziś na śniadanie zrobiłam dla mnie i Frania bardzo szybkie placuszki z jarmużem. Są niezwykle pożywne i – co najważniejsze – zawierają mnóstwo żelaza, m.in. dzięki jarmużowi i pestkom dyni. Pamiętajcie, żeby podać je w towarzystwie produktów bogatych w wit. C – u nas to są truskawki, ale mogą też być np. pomarańcze lub kiwi, w zależności od tego, co lubicie i co macie w domu :)

PONIEDZIAłEK, 10.12

Drewniany stolik edukacyjny Janod

stolik janod

Gdy grudzień zbliżał się wielkimi krokami coraz częściej słyszałam pytanie o to, co kupić Franusiowi na święta. I choć teoretycznie miałam kilka pomysłów, to jednak odpowiedź nie była wcale taka łatwa. Ze względu na to, że Franio wciąż preferuje pełzanie i stanie (dopiero powoli zaczyna ostatnio siadać) to większość zabawek go nie interesuje lub skupia jego uwagę maksymalnie na 2-3 minuty. Po dłuższym zastanowieniu (niedługo roczek, inne propozycje wybierzemy na tę okazję) zdecydowaliśmy się na stolik edukacyjny Janod.

CZWARTEK, 06.12

Saszetki wielorazowe Baby Monster

saszetki wielorazowe baby monster

Kiedy pokazałam dziś na instagramie wielorazową saszetkę, w której wzięłam Frankowi dzisiaj drugie śniadanie na wynos (w czwartki chodzimy na zajęcia “Bystry Bobas”) od razu pojawiły się pytania – co to za saszetki, ile kosztują, czy trudno je umyć… Postanowiłam więc zebrać najważniejsze informacje na ich temat w tym krótkim wpisie. Może pomogę w ten sposób podjąć decyzję tym z Was, które wciąż wahają się nad ich zakupem.

PONIEDZIAłEK, 26.11

SOS dla pogryzionych i poranionych piersi

sos dla zranionych piersi

Kiedy jakiś czas temu Franek zaczął mnie podgryzać podczas karmienia każde kolejne przystawienie go do piersi (a nawet już sama myśl o nim) sprawiało mi ból. Niedługo później okazało się jednak, że to nie było wcale najgorsze. Dużo bardziej bolesne i problematyczne okazały się karmienia, podczas których Franek nie tylko mnie gryzł, ale po zaciśnięciu mocno ostrych zębów ciągnął za sutek – to dopiero był okropny ból, z którym staram się jakoś sobie radzić.

SOBOTA, 24.11

Bulion i jego przechowywanie

domowy bulion

Odkąd gotuję już nie tylko dla siebie i męża, ale również dla Synka to niezwykle ważne jest – poza odpowiednim zbilansowaniem dać, co oczywiste – aby przygotowywanie posiłków nie zajmowało zbyt dużo czasu. Mój najmłodszy krytyk kulinarny często nie ma zbyt dużo cierpliwości, aby czekać na obiad :p Mam już wypracowane kilka “trików” na to jak oszczędzać czas podczas gotowania. Jednym z nich jest przygotowywanie jednorazowo większej ilości bulionu, będącego bazą zup i mrożenie go w mniejszych porcjach.

PIĄTEK, 23.11

Kaszotto z kaszy bulgur z burakiem

kaszotto buraczane

Przyznam szczerze, że zupełnie zapomniałąm o istnieniu takiego “tworu kulinarnego” jak kaszotto. A przecież to taka fajna forma podania wartościowych kasz i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego risotto. Wczoraj przygotowałam je w wersji z burakiem i natka pietruszki – wyszło naprawdę pysznie i – co dla mnie ogromnie ważne – bardzo zdrowo :) Do tego dania z burakiem stanowią piękne, kolorowe uzupełnienie talerza.