Uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy krem, aczkolwiek rzadko robię je z innych warzyw niż brokuł. Ostatnio jednak podczas zakupów naszła mnie ochota na krem z zielonego groszku, który ugotowałam jeszcze tego samego wieczoru. Zupa jest pyszna (ma lekko słodkawy posmak) i bardzo prosta w przygotowaniu. To fajne urozmaicenie codziennej diety.
Składniki (3 porcje):
- paczka mrożonego groszku (400g)
- duża cebula
- 0,5l bulionu warzywnego lub rosołu*
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, suszona bazylia
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle. Gdy cebula się zeszkli, przekładamy ją do garnka, a następnie zalewamy gorącym bulionem. Czekamy aż całość się zagotuje i wsypujemy mrożony groszek (nie rozmrażamy go wcześniej). Gotujemy jeszcze ok. 5-10min aż groszek zrobi się miękki. Odlewamy z garnka kubek bulionu, pozostałą zawartość garnka blendujemy razem z czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią, a na koniec uzupełniamy bulionem z kubka do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji.
Zupa świetnie smakuje z dodatkiem gęstej śmietany/jogurtu i groszku ptysiowego albo posypana podprażonymi na patelni pestkami dyni. Ponadto, można dla podkręcenia smaku i dodania zupie świeżości, dodać do niej podczas blendowania świeże liście mięty.
*Ja robię sama bulion gotując “jarzynkę” (marchew, pietruszka, seler, por, opcjonalnie kawałek kapusty, ziele angielskie i liść laurowy) do czasu aż warzywa zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Po ugotowaniu warzywa odcedzam i bulion jest gotowy. Część warzyw (zwłaszcza marchewkę) można dodać do zupy przed zblendowaniem.