Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Tarta z warzywami

tarta z warzywami

Chciało mi się wytrawnej tarty. I choć w planach była tarta z kurczakiem i pieczarkami, to ostatecznie powstała tarta warzywna. Bardzo smaczna i w sumie również bardzo prosta. Możecie przygotować ją z dowolnymi dodatkami – na co tylko macie ochotę i co akurat macie w lodówce.

Składniki (tortownica o śr. 22-24cm):

kruche ciasto
•200g mąki pszennej
•100g zimnego masła, posiekanego
•jajko
•łyżka jogurtu/śmietany (z braku powyższych dałam serek kremowy Miss Talia)
•szczypta soli

masa jajeczna
•3 jajka
•duży kubek (ok 300g) śmietany 12/18% lub jogurtu naturalnego
•ulubione przyprawy (ja dałam pieprz, zioła prowansalskie i curry, odrobinę soli)

dodatki – możecie użyć do środka czego tylko chcecie (i co zalega Wam w lodówce), u nas dzisiaj ugotowane warzywa – dyni, brukselka i brokuł. Fajnymi propozycjami jest też:
•dynia, szpinak, suszone pomidory, feta
•kurczak, pieczarki
•buraki, kozi ser
•kurczak, brokuły, ser pleśniowy (niebieski)

Wszystkie składniki szybko zagniatamy w gładką, elastyczną kulę, zawijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30min. Po tym czasie rozwałkowujemy, wyklejamy ciastem tortownicę (na spod położyłam papier do pieczenia a boki posmarowałam masłem), nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy drugą warstwą papieru do pieczenia i posypujemy surową fasolą/grochem (znowu z braku powyższych użyłam ziaren pszenicy), żeby podczas pieczenia ciasto nie urosło. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C (dół). Pieczemy 15min, po czym ściągamy papierem z fasolą i pieczemy 5min.

Przygotowujemy masę jajeczną do zalania tarty: jajka roztrzepujemy trzepaczką i łączymy z pozostałymi składnikami. Na upieczony spód kładziemy dodatki, zalewanie całość masą jajeczną i wkładacie to piekarnika (te same ustawienia) na 20min. Po upieczeniu zostawiamy na chwilę w piekarniku.

WERSJA PRZEPISU GOTOWA DO DRUKU: KLIK.

Podziel się:
Dodano: 18-01-2019
W kategorii: Odżywianie
Tagi: , , ,