Jeżeli orientalne zupy wydawały Ci się zawsze skomplikowane w przygotowaniu to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Zupa gotuje się praktycznie sama a smakuje jak w dobrej, orientalnej knajpce. Delikatna a zarazem intensywna w smaku, dla mnie po prostu pyszna.
Składniki (5 porcji):
- 2l bulionu warzywnego lub warzywno-rybnego
- 3 średnie marchewki (ugotowane w bulionie)
- kapusta pak choi
- 200g mrożonych krewetek
- 5 pieczarek
- 3 łyżki grzybów mun
- 2 łyżki sosu sojowego
- ząbek czosnku
- mały kawałek imbiru
- papryczka chilli
- 150 gram makaronu ryżowego
Gdy bulion będzie gotowy, dodajemy do niego sos sojowy, imbir starty na drobnych oczkach i drobno posiekany czosnek. Kapustę pak choi kroimy w paseczki, pieczarki kroimy w cienkie plasterki, chilli bardzo drobno siekamy, a następnie wszystko wrzucamy do bulionu razem z grzybami mun i oczyszczonymi krewetkami. Gotujemy kilka minut. W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zupę podajemy gorącą z makaronem ryżowym i posypaną świeżo szczypiorkiem lub chilli.