Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Muffiny marchewkowe

muffiny marchewkowe

Kilka razy już chciałam opublikować ten przepis, ale za każdym razem nie zdążyłam zrobić zdjęć bo muffiny ekspresowo znikają. Tym razem było bardzo podobnie :p Dlatego zrobiłam w biegu (dosłownie) jedno zdjęcie, żeby móc wreszcie opublikować ten przepis. Może następnym razem uda mi się zrobić porządne zdjęcie to je podmienię.

Składniki (12-14 babeczek):
- 250g marchewki startej na drobnych oczkach
- 200g mąki ryżowej
- 150g ksylitolu
- 150g oleju roślinnego w formie płynnej
- 100g posiekanych orzechów włoskich
- 60g płatków owsianych
- 3 jajka
- łyżka kakao
- przyprawy: pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki kardamonu, czubata łyżeczka cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej
- łyżeczka proszku d/p
- ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)

W jednej misce łączymy ze sobą: marchewkę, olej, jajka, ksylitol, orzechy i ekstrakt waniliowy, a w drugiej: mąkę, płatki owsiane, kakao, proszek d/p i przyprawy. Zawartość obu misek łączymy, a następnie ciasto rozkładamy do formy wyłożonej papilotkami lub do silikonowych foremek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (góra-dół). Pieczemy 30 minut, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Babeczki świetnie smakują same, ale można polać je polewą czekoladową i posypać orzechami lub udekorować kokosową bitą śmietaną

Podziel się:
Dodano: 10-03-2017