Bita śmietana przygotowana z mleczka kokosowego może stanowić bazę kremu tortowego, dodatek do lekkich deserów, dekorację pancakes czy omletów albo można w niej po prostu latem “moczyć” truskawki (tak jak to się robiło w dzieciństwie z bitą śmietaną w spray’u). Przygotowanie jej jest dosyć proste, należy jednak przestrzegać kilku ważnych zasad – w przeciwnym wypadku zamiast puszystej bitej śmietany uzyskamy płynną masę kokosową, której już nie da się uratować…
Składniki (mała miseczka):
- puszka schłodzonego mleczka kokosowego
- czubata łyżka ksylitolu zmielonego na puder
- ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
Puszkę mleczka kokosowego otwieramy i przekładamy całą stałą część znajdująca się na wierzchu do miski. Dodajemy pozostałe składniki* i całość ubijamy mikserem na średnich obrotach do uzyskania puszystej masy (zajmuje to dosłownie chwilę). Jeśli mamy czas – odstawiamy śmietanę po ubiciu do lodówki na ok. godzinę, żeby bardziej stężała.
Thermomix: ubijamy z motylkiem (2-3min/obr.3).
Mleczko musi być przede wszystkim dobrze schłodzone – najlepiej jeśli stało wcześniej kilka dni (a przynajmniej cała dobę) w lodówce. Duże znaczenie ma też skład – wybierajcie to mleczko, które w składzie ma dużo ekstraktu kokosowego (najlepiej więcej niż 75%) i wodę (najlepsze jest mleczko Real Thai, dostępne m.in. w Carrefourze, Tesco, Piotrze i Pawle, Kuchniach Świata). Emulgatory zawarte w wielu mleczkach mają za zadanie zapobieganie rozdzielaniu się mleczka, a przecież jego naturalny podział jest w tym wypadku kluczowy. Wybierajcie zawsze pełnotłuste mleczko (żadne odtłuszczone wersje! domowe mleko kokosowe również nie nadaje się do przygotowania bitej śmietany – mimo, że lodówce często się rozwarstwia – ponieważ jest za mało tłuste).
Jeżeli chcecie wykorzystać bitą śmietaną do przełożenia tortu to najlepiej przełożyć go na chwilę przed podaniem lub ewentualnie dodać wcześniej do masy trochę żelatyny, żeby mieć pewność że tort się nie “rozjedzie” podczas oczekiwania na jego zjedzenie.
* można ubić samą stałą część mleczka kokosowego. Dodatek ksylitolu złamie jednak odrobinę mdły posmak mleczka kokosowego, a ekstrakt waniliowy nada śmietanie delikatny aromat (warto go dodać zwłaszcza wtedy, gdy śmietanka służy jako krem do ciasta – nie zapomnijcie jednak wtedy żeby ubić śmietanę z dwóch puszek mleczka).
Pingback: Ciasto marchewkowe – najlepsze! | Odżywianie | Dziewczyna Informatyka
Pingback: ZDROWA TARTA ferrero rocher – BeButterfly
Pingback: Muffiny marchewkowe | Odżywianie | Dziewczyna Informatyka
Pingback: Ciasto marchewkowe (bez glutenu, laktozy i jajek) | Odżywianie | Dziewczyna Informatyka