Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Pudding gryczany z owocami

pudding gryczany z owocami

W porze śniadaniowej pojawiają się u mnie albo omlety, albo – choć ostatnio znacznie rzadziej – owsianki. Takie śniadania lubię i do takich śniadań jestem przyzwyczajona ja i mój brzuch. Ale przecież jest tyle innych, pełnowartościowych produktów, które mogą być bazą smacznego i zdrowego śniadania! Chociażby kasze… Osobiście nie jestem fanką kasz jedzonych w porze śniadaniowej, aczkolwiek ostatnio zaczynam się do nich przekonywać (jaglankę na słodko lubię od czasu do czasu, planuję niedługo zrobić też pęczak na słodko) i tak niedawno w mojej miseczce pojawiło się coś zupełnie nowego - pudding gryczany!

Składniki (1 porcja):
- 100g kaszy gryczanej
- 250ml wody
- 125ml dowolnego mleka lub wody
- łyżeczka miodu
- pół łyżeczki cynamonu
- ulubione dodatki: owoce, bakalie, ziarna

Kaszę gotujemy (w woreczku) na wodzie na małym ogniu ok. 15 min. Odlewamy wodę, kaszę wysypujemy z woreczka do garnka, zalewamy mlekiem, dodajemy miód i cynamon. Gotujemy do momentu, gdy kasza wchłonie prawie całe mleko. Całość blendujemy i przekładamy kaszę do miseczki, podajemy z ulubionymi dodatkami.

Jeśli nie masz rano czasu na stanie nad garnkiem to nic! Możesz spokojnie ugotować kaszę wieczorem a rano tylko podgotować ją z mlekiem, miodem i cynamonem, zblendować i śniadanie masz gotowe w 10-15min. Pudding można jeść również na zimno, ale wg mnie najlepiej smakuje ciepły, podany zaraz po przygotowaniu.

Podziel się:
Dodano: 01-07-2014
  • http://sportos.pl/aktualnosci/lista SportOS blog

    Wygląda jak coś, co dostarczy trochę energii z rana ;)

  • http://bluecook.blogspot.com/ Kinga Kornacka

    Ja dzisiaj sobie zaserwowałam gryczany pudding pomidorowy, ale na zimno i równeiż bardzo mi smakował :)