Hummus zna chyba każdy, choć pewnie nie każdy miał ochotę go próbować lub robić samemu. To nie tylko pyszna i zdrowa przekąska, ale też ciekawe rozwiązanie na każdą imprezę (u nas hummus z warzywami zawsze cieszy się ogromnym zainteresowaniem). Dzieliłam się z Wami już moim niezawodnym przepisem na ekspresowy hummus i na hummus z suszonymi pomidorami. Dzisiaj przyszła pora na wersję z burakiem!
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1-2 małe buraki – wcześniej ugotowane i ostudzone
- 3 łyżki pasty sezamowej (tahini)
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki bardzo zimnej wody
- sól
- pieprz
Ciecierzycę odcedzamy z zalewy, a następnie blendujemy z pozostałymi składnikami (buraki można dodawać partiami do uzyskania odpowiedniego dla Was smaku). Zgarniamy masę ze ścianek miksera na dno i blendujemy ponownie, dodając ewentualnie nieco więcej wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Thermomix: przepis do wykonania w TM.