Wiem, że wśród moich czytelników i czytelniczek jest mnóstwo miłośników hummusu. I wcale się nie dziwię, bo ta cudowna pasta o sezamowym posmaku nadaje się zarówno na kanapkę, jak i np. na dip do świeżych warzyw. Pełen wartości i smaku uzupełni codzienną dietę, a także świetnie sprawdzi się jako przekąska podczas każdej imprezy. Dzisiaj mam dla Was przepis na wersję z suszonymi pomidorami i bazylią.
Składniki (jedna miseczka):
- puszka odcedzonej cieciorki
- 2 łyżki tahini
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- sok z połowy cytryny
- 5 łyżek zimnej wody
- 5 -6 suszonych pomidorów
- kilka listków bazylii
- sól, pieprz i kumin do smaku
Wszystkie składniki blendujemy razem na gładką masę. Po przygotowaniu przechowujemy w lodówce do czasu podania. Gotowy hummus można przechowywać w lodówce 3-4 dni, chociaz małe prawdopodobieństwo, że tyle wytrzyma :D
Pingback: Hummus z burakiem | Odżywianie | Dziewczyna Informatyka