Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Dżem marchewkowo-cytrynowy z waniliową nutą

dzem marchewkowo-cytrynowy

Osobiście najbardziej lubię dżem truskawkowy i właściwie mógłby to być jedyny dżem, który jemy. Mam jednak kilka dżemów i konfitur, które robię w niewielkich ilościach, za to z konkretnym przeznaczeniem. I tak jest właśnie z dżemem marchewkowo-cytrynowym, który jest po prostu idealny do świeżego croissanta. To świetny zamiennik dla tradycyjnej, pomarańczowej konfitury, którą na pewno zna każdy z Was.

Składniki (5 słoiczków po 300ml):
- 1kg marchewki
- 700g cytryn
- 200-300g cukru
- laska wanilii

Marchewkę obieramy i kroimy na drobne kawałki. Cytryny sparzamy w gorącej wodzie. Połowę cytryn obieramy ze skórek, drugą połową szorujemy. Cytryny kroimy na ćwiartki i usuwamy pestki. Marchewkę z cytryną mielimy* (ja użyłam do tego Thermomixa – 30sek/obr.10), a następnie przekładamy na patelnię z grubym dnem. Zasypujemy cukrem (najlepiej dodać mniej, a w razie potrzeby później dodać większą ilość) i dodajemy nasiona z laski wanilii. Smażymy ok. 2 godzin do momentu aż dżem nabierze gęstszej i gładszej konsystencji. Gotowy dżem przekładamy do słoików, które stawiamy do góry dnem na 24 godziny. Dżem przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

* jeżeli nie mamy mocnego blendera lub innego urządzenia, które poszatkuje drobniutko marchewkę – można ją po prostu zetrzeć na drobnych oczkach tarki.

Podziel się:
Dodano: 14-06-2016
  • księżycowa róża

    Cudowny przepis! :)

    Uwielbiam dżemy domowej roboty :)