Jak zawsze wraz z rozpoczęciem się wiosny zaczynam intensywne opróżnianie zamrażarki i wykorzystywanie zapasów zrobionych zeszłego lata. Poza mięsem i warzywami w zeszłym roku zamroziłam sporą ilość puree z dyni, które również chciałam wykorzystać, żeby zrobić powoli miejsce na nowe mrożonki. I tym sposobem powstały szybkie i puszyste placuszki serowe z dynią i korzennym aromatem.
Składniki (10-12 placuszków):
- kostka twarogu (200-250g)
- 150g puree dyniowego
- 2 jajka (osobno białka i żółtka)
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 3 łyżki syropu daktylowego (może być miód lub inne słodzidło)
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- szczypta mielonego imbiru
- pół łyżeczki cynamonu
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pozostałe składniki dokładnie rozgniatamy widelcem, a następnie dodajemy pianę z białek i wszystko dokładnie wymieszamy. Smażymy placki z dwóch stron na niewielkiej ilości masła klarowanego do uzyskania złotobrązowego koloru.