Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Czekoladowe ciasto fasolowe

ciasto fasolowe(3)

Do tej pory z ciast warzywnych robiłam tylko marchewkowe. Wprawdzie cukiniowe mam od dawna w planach, ale jakoś nie po drodze mi żeby je upiec… Za to jakiś czas temu zrobiłam ciasto fasolowe i muszę powiedzieć, że jest po prostu świetne! Lekko wilgotne, mocno kakaowe – smakuje jak najprawdziwszy na świecie murzynek, który robiła moja babcia.

Składniki (tortownica o średnicy ok. 20cm):
- puszka czerwonej fasoli
- 4 jajka
- 30g naturalnego (gorzkiego) kakao
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki miodu
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli

Fasolę odsączamy i blendujemy na jednolitą masę z resztą składników a następnie przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z ciastem wstawiamy do rozgrzanego do 180ºC i pieczemy 30min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Można na koniec polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (2 paski, tj. 6-8 kostek czekolady + ok. 3 łyżki mleka) i posypać ulubionymi dodatkami (u mnie są to wiórki kokosowe, ale fajnie sprawdzą się też orzechy).

ciasto fasolowe

U nas ciasto fasolowe pojawia się zazwyczaj w asyście świeżych owoców jako słodkie II śniadanie, ale świetnie nadaje się po prostu jako ciasto do kawy czy na wieczór z przyjaciółmi. Gwarantuję, że zachwyci Waszych gości, którzy będę pozytywnie zaskoczeni, że nie tylko nie ma w nim mąki ale za to jest w nim… fasola! :D

Podziel się:
Dodano: 08-06-2014
  • http://liveinharmonywithyourbody.blogspot.com/ eM

    aaaa smakołyk robię w sobote i sie pochwale też meegaa:)

  • Kasia

    wygląda smakowicie! muszę spróbować :)

  • Pingback: Liebster Blog Award | Lifestyle | Dziewczyna Informatyka

  • Tomasz

    Cześć,
    Wypróbowałem dzisiaj ten wypiek, dokładnie według przepisu… i wyszło mi ona jakieś mało słodkie… takie wręcz bezsmakowe… Co myślisz o dorzuceniu kilku słodzików? Sama konsystencja jest naprawdę zdumiewająco zbliżona do zwyczajnego murzynka ;)

    • dziewczynainformatyka

      Spokojnie możesz dorzucić coś do dosłodzenia ;) Każdy lubi inny poziom słodyczy więc modyfikacje proporcji są jak najbardziej wskazane. zwłaszcza, że nawet jak dodamy czegoś do posłodzenia ponad to, co jest w przepisie, to i tak będzie to znacznie zdrowsze ciasto niż tradycyjny murzynek :)

  • http://malenkabloguje.blogspot.com/ malenkabloguje

    Ooo kurczę, muszę wypróbować – warzywne ciasto smakujące jak murzynek – może być ciekawe :D

  • http://wiecejluzu.com/ Krzysiek Humeniuk

    Zrobiłem przed chwilą. Wyszło genialnie! :)

  • http://www.mamspired.com/ Ewelina Sz. | Mamspired

    Wlasnie rano u Krzyska na ig zobaczylam zdjecie. Normalnie wierzyc mi sie nie chcialo, ze tak puszysty “murzynek” moze nie miec maki. WOW to bedzie NA PEWNO pierwsze ciasto jakie upieke na swoim wlasnym mieszkaniu. Moj tluszczyk z pewnoscia je polubi ;)

    • http://wiecejluzu.com/ Krzysiek Humeniuk

      Od jakiegoś czasu IG kojarzy mi się tylko z indeksem glikemicznym :) Ale było tak, jak pisze Ewelina :)

  • http://instagram.com/chwila_dla_siebie/ Chwila dla siebie

    A jak jest z kalorycznością takiego smakowitego kawałka? :) (Znalazłam Cię przez instagram – teraz śledzę i tutaj :))) )

  • weronika11

    Ile kawalkow takiego ciasta powinno sie zjesc na 2 sniadanie?;)

    • dziewczynainformatyka

      tyle, na ile pozwala Ci Twoje makro.

  • Pingback: Buraczane ciasto czekoladowe – lepsze niż fasolowe! | Odżywianie | Dziewczyna Informatyka