Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Biszkopt gryczany z jabłkami – bez glutenu i bez tłuszczu

biszkopt gryczany z jablkami

Składniki (tortownica 22-24cm):
- 5 jajek
- 100g ksylitolu, cukru lub odpowiadająca temu ilość innego słodzika
- 200g mąki gryczanej (można zastąpić każdym rodzajem mąki)
- cynamon (dałam 2 łyżeczki)
- 3 średniej wielkości jabłka

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z odrobiną soli, pod koniec ubijania dosypujemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy partiami żółtka mąkę i cynamon. Całość miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Gotową masę przelewamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta układamy obrane i pokrojone (w kostkę lub półplasterki) jabłka, posypujemy cynamonem i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 45 minut (pierwsze 30 minut termoobieg, pozostałe 15 minut góra-dół). Po upieczeniu studzimy na kratce. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Jabłka można równie dodać bezpośrednio do masy wtedy znajdują się one również wewnątrz ciasta a nie tylko na wierzchu, przez co ciasto wydaje się być bardziej wilgotne. Jeśli lubicie, możecie dodać również garść rodzynek, fajnie będą pasować.

Podziel się:
Dodano: 17-02-2016