Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Bezglutenowe racuchy z jabłkami

twarogoweracuchyzjablkiem

Racuchy z jabłkami to jeden z tych smaków, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Kiedyś jadłam je w wersji domowej, tj. z maki pszennej i na drożdżach. Obecnie jem je w wersji znacznie zdrowszej i dietetycznej – z dodatkiem mąki bezglutenowej i twarogu, który sprawia, że placuszki są miękki i wilgotne. Spróbujcie koniecznie, bo są pyszne :)

Składniki (1 porcja, tj. 6-7szt.):
- 2 jajka
- 100g mąki ryżowej
- 1 duże jabłko
- 100g twarogu
- łyżka miodu
- cynamon do smaku
- szczypta soli

Oddzielamy żółtka od białek. Jabłko obieramy i ścieramy na drobnych oczkach, a następnie łączymy z żółtkami, twarogiem, miodem, cynamonem i połową mąki. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Łączymy zawartość obu misek i wszystko delikatnie mieszamy. Dodajemy resztę mąki i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Smażymy z dwóch stron (ja smażę na oleju kokosowym) na złotobrązowy kolor.

Racuszki świetnie smakują bez dodatków (są miękkie i wilgotne), ale można je zjeść np. z jogurtem naturalnym lub musem jabłkowym i posypane rodzynkami. Co kto lubi :)

Podziel się:
Dodano: 28-09-2014