Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Zakwas na żurek

zakwas na zurek

Pewnie jak wiele osób nie wyobrażasz sobie barszczu czerwonego ani żurku bez zakwasu. Nadaje on obu zupom wyrazisty smaki aromat. Można kupić gotowy zakwas, jednak polecam Wam przygotować go samemu, a już nigdy nie sięgnięcie po niego w sklepie! Mój zakwas jest już gotowy więc lecę nastawiać żurek, a Wam polecam jak najszybciej go przygotować i przekonać się jaka będzie różnica w smaku Waszej zupy.

Składniki:
- 200ml przegotowanej, letniej wody
- 100g mąki żytniej typ 2000
- 60g zakwasu żytniego*
- 3-4 suszone grzyby
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka suszonego majeranku
- po 3: ziarenka ziela angielskiego i liście laurowye
- 7-8 ziarenek pieprzu

Ząbki czosnku rozgniatamy lekko nożem (nie usuwamy łupinek!). Zakwas zalewamy w dużym słoiku wodą, mieszamy, a następnie dodajemy czosnek i pozostałe przyprawy i całość ponownie mieszamy. Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni (zakwas się rozwarstwi, to normalne – można go raz dziennie wymieszać). Zapach zakwasu powinien być po tych kilku dniach dosyć intensywny.

Gotowy zakwas używamy do przygotowania żurku (ja wcześniej wyciągam z niego same “farfocle” czyli czosnek i przyprawy, ale można też całość przecedzić przez sitko) lub chowamy do lodówki, gdzie możemy przechowywać go do 2 tygodni.

* słyszałam, że można zastąpić zakwas kromką chleba żytniego na zakwasie, ale nie próbowałam tego sposobu. Dajcie znać jeśli ktoś przygotowywał zakwas w ten sposób ;)

Podziel się:
Dodano: 03-01-2017