Pewnie jak wiele osób nie wyobrażasz sobie barszczu czerwonego ani żurku bez zakwasu. Nadaje on obu zupom wyrazisty smaki aromat. Można kupić gotowy zakwas, jednak polecam Wam przygotować go samemu, a już nigdy nie sięgnięcie po niego w sklepie! Mój zakwas jest już gotowy więc lecę nastawiać żurek, a Wam polecam jak najszybciej go przygotować i przekonać się jaka będzie różnica w smaku Waszej zupy.
Składniki:
- 200ml przegotowanej, letniej wody
- 100g mąki żytniej typ 2000
- 60g zakwasu żytniego*
- 3-4 suszone grzyby
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka suszonego majeranku
- po 3: ziarenka ziela angielskiego i liście laurowye
- 7-8 ziarenek pieprzu
Ząbki czosnku rozgniatamy lekko nożem (nie usuwamy łupinek!). Zakwas zalewamy w dużym słoiku wodą, mieszamy, a następnie dodajemy czosnek i pozostałe przyprawy i całość ponownie mieszamy. Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni (zakwas się rozwarstwi, to normalne – można go raz dziennie wymieszać). Zapach zakwasu powinien być po tych kilku dniach dosyć intensywny.
Gotowy zakwas używamy do przygotowania żurku (ja wcześniej wyciągam z niego same “farfocle” czyli czosnek i przyprawy, ale można też całość przecedzić przez sitko) lub chowamy do lodówki, gdzie możemy przechowywać go do 2 tygodni.
* słyszałam, że można zastąpić zakwas kromką chleba żytniego na zakwasie, ale nie próbowałam tego sposobu. Dajcie znać jeśli ktoś przygotowywał zakwas w ten sposób ;)