Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Prosty chleb pszenny na drożdżach

prosty chlebek pszenny

Wiem, że chleb pełnoziarnisty przypadł Wam bardzo do gustu. Dostaję od Was co jakiś czas zdjęcia, na których prezentujecie swoje wypieki i potwierdzacie, że faktycznie jest nie tylko smaczny, ale – co dla mnie bardzo ważne – łatwy w przygotowaniu. I choć sama na co dzień staram się przygotowywać chlebki właśnie z mąk pełnoziarnistych, to czasem zdarza mi się upiec taki chlebek jak ten – pszenny, na drożdżach, po prostu :)

Składniki (1 spory bochenek):
- 600g mąki pszennej
- 350g ciepłej wody
- 15g świeżych drożdży
- łyżeczka brązowego cukru
- 2 łyżeczki soli

Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami wody, cukrem i łyżką mąki, a następnie odstawiamy na 15min aż drożdże zaczną pracować. Gotowy zaczyn łączymy z pozostałymi składnikami, przykrywamy w misce czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto na chleb chwilę zagniatamy energicznie w dłoniach a potem przekładamy je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub formujemy okrągły bochenek i układamy go na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb ponownie przykrywamy i odstawiamy na kolejną godzinę (w tym czasie powinien widocznie zwiększyć swoją objętość). Wyrośnięty chlebek pryskamy po wierzchu wodą (można delikatnie dotknąć mokrą dłonią – dzięki temu skórka będzie chrupiąca) – można tez posypać go po wierzchu ziarnami – i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210℃ (dół+termoobieg), na dno piekarnika wstawiamy małą blaszkę z zimną wodą. Pieczemy chleb 20min, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180℃ i pieczemy jeszcze 25min. Po upieczeniu odstawiamy chleb na kratce do ostudzenia.

Podziel się:
Dodano: 20-03-2018