Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Omlet dyniowy

omlet dyniowy

Ostatnio miałam ochotę na babeczki dyniowe. Rozmroziłam więc porcję (250g) puree dyniowego, które zrobiłam jesienią. Ostatecznie jednak nie wykorzystałam całego a szkoda żeby miało się zmarnować stąd pomysł dodania go do omleta – i to był strzał w dziesiątkę. Omlet wyszedł niezwykle puszysty i lekko wilgotny dzięki dodaniu puree dyniowego.

Składniki (na porcję dla dorosłego +1/4 dla dziecka):

  • 3 jajka
  • łyżka puree z dyni
  • 2 łyżki mąki (dałam kukurydzianą)
  • coś do posłodzenia – np łyżeczka miodu/syropu z agawy
  • Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy mąkę (jeszcze nie mieszamy). Pozostałe składniki dokładnie mieszamy/miksujemy i dodajemy do białek z mąką, wszystko delikatnie mieszamy. Masę przelewamy na rozgrzaną patelnię posmarowaną tłuszczem (masło/olej kokosowy), smażymy pod przykryciem (nie jest to konieczne) z jednej strony, a następnie obracamy omlet i smażymy z drugiej strony aż będzie złocisty.

    Podziel się:
    Dodano: 19-04-2019
    W kategorii: Odżywianie
    Tagi: , ,