Ostatnio miałam ochotę na babeczki dyniowe. Rozmroziłam więc porcję (250g) puree dyniowego, które zrobiłam jesienią. Ostatecznie jednak nie wykorzystałam całego a szkoda żeby miało się zmarnować stąd pomysł dodania go do omleta – i to był strzał w dziesiątkę. Omlet wyszedł niezwykle puszysty i lekko wilgotny dzięki dodaniu puree dyniowego.
Składniki (na porcję dla dorosłego +1/4 dla dziecka):
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy mąkę (jeszcze nie mieszamy). Pozostałe składniki dokładnie mieszamy/miksujemy i dodajemy do białek z mąką, wszystko delikatnie mieszamy. Masę przelewamy na rozgrzaną patelnię posmarowaną tłuszczem (masło/olej kokosowy), smażymy pod przykryciem (nie jest to konieczne) z jednej strony, a następnie obracamy omlet i smażymy z drugiej strony aż będzie złocisty.