Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Krem ziemniaczano-porowy

krem z ziemniakow i pora

Większości osób ziemniaki kojarzą się jedynie jako dodatek do dania głównego. Najczęściej jemy je gotowane w wodzie, pieczone w piekarniku lub robimy z nich pyszne, chrupiące placki. Tymczasem ziemniaki są też świetną bazą dla jednej z moich ulubionych zup, czyli kremu ziemniaczano-porowego. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a zarazem dość zaskakujący w smaku. Ja osobiście go uwielbiam!

Składniki (4 porcje):
- 450g ziemniaków
- 1,5 pora (ok. 250g)
- średnia cebula
- 0,8l bulionu
- łyżka masła klarowanego
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku

W dużym garnku podgrzewamy masło. Pora oczyszczamy z grubych, zielonych liści, płuczemy i kroimy na plasterki. Ziemniaki i cebulę obieramy, a następnie kroimy z kostkę (cebulę drobno, ziemniaki można w dużą, nieregularną kostkę) i wrzucamy na rozgrzane masło. Dodajemy pora i czosnek, całość podsmażamy ok. 5min mieszając od czasu do czasu. Dolewamy bulion, ustawiamy średni ogień i gotujemy ok. 15min aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku, a następnie całość blendujemy na gładki krem.

Zupa świetnie smakuje z prażonymi pestkami dyni i/lub słonecznika, grzankami oraz – dla fanów tłustości – chrupiącymi chipsami z boczku.

Thermomix: przepis do wykonania w TM.

Podziel się:
Dodano: 11-11-2017
W kategorii: Odżywianie
Tagi: , , ,