Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Kaszotto z kaszy bulgur z burakiem

kaszotto buraczane

Przyznam szczerze, że zupełnie zapomniałąm o istnieniu takiego “tworu kulinarnego” jak kaszotto. A przecież to taka fajna forma podania wartościowych kasz i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego risotto. Wczoraj przygotowałam je w wersji z burakiem i natka pietruszki – wyszło naprawdę pysznie i – co dla mnie ogromnie ważne – bardzo zdrowo :)

Składniki (2 osoby dorosłe + dziecko):
- 100g “gruboziarnistej” kaszy, np bulgur lub pęczak
- 400ml bulionu
- duży burak (ok 150g) ugotowany lub upieczony i pokrojony w drobną kostkę
- mała cebula, drobno posiekana
- ząbek czosnku, drobno posiekany
- posiekana natka pietruszki
- masło

Na maśle szklimy cebulę, dodając pod koniec czosnek. Po ok. minucie dodajemy kaszę, całość smażymy ok 2min. Zalewamy wszystko ok -50ml bulionu i gotujemy. Gdy kasza wchłonie płyn dolewamy kolejną porcję – i tak aż kasza będzie prawie ugotowana. Dodajemy buraka, pietruszkę i łyżeczkę masła. Całość gotujemy jeszcze 2-3min i odstawiamy pod przykryciem na czas przygotowania pozostałych elementów obiadu.

kaszotto buraczane

Do kaszotto można dodać drobno posiekane jabłko i kozi ser, wtedy może stanowić fajne, bezmięsne danie lub przystawkę.

Podziel się:
Dodano: 23-11-2018