Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Jaglane Rafaello

jaglanerafaello1

Niedawno pisałam Wam, że jeśli chodzi o kaszę jaglaną, to moim hitem jest czekoladowy budyń jaglany. Ostatnio jednak chciałam kaszę przygotować w nieco inny sposób i tak, po kilku minutach namysłu i małej improwizacji, powstał kolejny, pyszny budyń, który – ze względu na dodatek kokosa i migdałów – nazwalam roboczo jaglanym Rafaello :)


Składniki (1 porcja):
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 1 i 1/2 szklanki mleka (może być krowie lub roślinne)
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 2 łyżki płatków migdałowych
- łyżka syropu z agawy (może być też miód lub stewia)

Kaszę płuczemy zimną wodą, a następnie zalewamy mlekiem, dodajemy syrop z agawy i powoli zagotowujemy. Gdy kasza wchłonie prawie całe mleko ściągamy garnek z gazu i dodajemy do kaszy wiórki kokosowe i płatki migdałów. Całość blendujemy na gładką masę.

Ja najczęściej jem jaglane Rafaello na śniadanie z bananem pokrojonym w plasterki i z orzechami nerkowca. To połączenie od razu skradło moje serce i gwarantuję, że Wasze również skradnie, nawet jeśli wciąż nie możecie się przekonać do kaszy jaglanej ;)

Podziel się:
Dodano: 08-09-2014
  • http://www.pipilotka.pl Pipilotka

    Super, zawsze uwielbiałam Rafaello – teraz już nie jem, bo zrezygnowałam z cukru i wiem, że by mnie zamuliło :). Ale to Twoje gotowane na mleku kokosowym na pewno przypomni mi smak ukochanego w dzieciństwie cukierka :).

  • Gabriella Nowak-Skyrpan

    Czy zamiast kaszy mogę dodać płatki jaglane?