Dla wielu kobiet zaczynających odchudzanie najtrudniejsza jest rezygnacja ze słodyczy. A przecież wcale nie trzeba z nich rezygnować, możemy same w domu przygotowywać desery, które nie tylko zaspokoją naszą ochotę na słodycze, ale przede wszystkim będą pożywne i wartościowe. Takim właśnie deserem jest czekoladowy budyń jaglany, który ja osobiście uwielbiam za jego mocno czekoladowy smak.
Zanim jednak podam przepis przypomnę pokrótce dlaczego kasza jaglana jest tak cennym produktem. Po pierwsze jest lekkostrawna, niezwykle odżywcza i bezglutenowa. Jest bogatym źródłem witaminy E, witamin z grupy B, lecytyny oraz innych cennych makro i mikroelementów jak np. magnezu, wapnia, żelaza i fosforu. Ze względu na swoje właściwości zasadotwórcze wspomaga trawienie i zapobiega zakwaszeniu organizmu. Ponadto zawiera krzemionkę, która zapewnia zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci a także chroni nasze stawy (krzem jest niezbędny w produkcji tkanki chrzęstnej).
Składniki (2 porcje):
- pół szklanki kaszy jaglanej
- półtorej szklanki dowolnego mleka (może być krowie albo roślinne)
- 3 łyżki naturalnego kakao
- 2 łyżki miodu
- ulubione dodatki (owoce, orzechy itd.)
Kaszę płuczemy a następnie gotujemy na mleku ok. 20min (na małym ogniu, aż kasza zgęstnieje i wchłonie prawie całe mleko – ma być gęsta, ale lekko wilgotna). Dodajemy miód i kakao, całość blendujemy na – mniej lub bardziej (zależy od upodobań) – gładką masę. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami. Mi najbardziej smakuje z owocami sezonowymi (truskawki i borówki) i orzechami lub migdałami.
Ten budyń świetnie sprawdza się w pochmurne, chłodne dni – rozgrzewa i dodaje energii. Podany z dodatkami idealnie nadaje się zarówno na śniadanie jak i na słodki podwieczorek czy poczęstunek dla gości. Gęsty i mocno czekoladowy, posmakuje każdemu łasuchowi.
Pingback: Jaglane Rafaello | Odżywianie | Dziewczyna Informatyka