Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Bananowe muffiny z musli i bakaliami

babeczki bananowe z musli (2)

O tym, że dostałam na spróbowanie musli od firmy Musli Tak Jak Chcesz pisałam już wcześniej (TUTAJ). Postanowiłam , że nie poprzestanę na standardowym połączeniu jogurt+musli+owoce a wykorzystam je do zrobienia bananowych muffinek.

Składniki: (9 małych babeczek)
- 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150gr musli
- 2 banany
- 30gr orzechów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g rodzynek (można też dodać żurawinę)
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- 150g waniliowego serka homogenizowanego
- 50ml mleka

Banany zmiksowałam z mlekiem i jajkami a następnie połączyłam z resztą składników. Wszystko dokładnie wymieszałam (można zmiksować) i rozłożyłam do foremek. Wierzch posypałam płatkami owsianymi i drobno posiekanymi orzechami ziemnymi. Piekłam ok. 45-50min w temperaturze 190st.

babeczki bananowe z musli (1)

Moje musli zawierało już kandyzowane i liofilizowane owoce, dlatego ciasto uzupełniłam tylko 50gr rodzynek. Jeśli lubicie bakalie – spokojnie możecie sypnąć ich więcej.

Takie babeczki to idealne rozwiązanie na II śniadanie (do tego np. koktajl owocowy- pycha!) lub na przekąskę w trakcie dnia. Dzięki bananom i bakaliom mają dość słodki smak, dlatego z powodzeniem zaspokoją ochotę na słodkie. Sprawdzałam na sobie – działa :)

Podziel się:
Dodano: 09-10-2013
  • http://live-laught-love00.blogspot.com/ Anonymous

    Wygladaja i smakują napewno świetnie <3