Najlepsze przepisy powstają zawsze gdy macie w domu kilka produktów, które trzeba szybko wykorzystać. Też tak macie? U mnie zalegały tym razem bataty i otwarta puszka mleczka kokosowego. Ale jak udowadnia ten przepis nic się nie zmarnowało, a co więcej – z tych “resztek” powstała pyszna i pożywna zupka z soczewicą.
Składniki (4-6 porcji):
- 1,5l bulionu
- 1 spory batat (ok. 300g po obraniu)
- 130g czerwonej soczewicy
- pół pora (ok. 130g, biała i zielona część)
- szklanka przecieru (passaty) pomidorowej lub pomidorów z puszki
- 200ml mleczka kokosowego
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego (lub masła w wersji niewegańskiej)
- po łyżeczce: mielonej kolendry, mielonego kuminu, oregano i słodkiej papryki
- po pół łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki, pieprzu i soli
Cebulę siekamy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy w garnku na oleju do zeszklenia. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i pora pokrojonego w półplasterki i całość kilka minut podsmażamy aż por trochę zmięknie. Dodajemy soczewicę i przyprawy, przesmażamy całość przez minutę, a potem wlewamy bulion. gdy całość się zagotuje dodajemy batata i przecier pomidorowy. Gotujemy zupę pod przykryciem przez ok. 30min aż bataty i soczewica będą miękkie. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i opcjonalnie dodatkowo doprawiamy zupę wg własnego smaku. Podajemy ze świeżą kolendrą i opcjonalnie kleksem śmietany lub gęstego jogurtu.