Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Syrop miodowo-cytrynowy na wzmocnienie odporności

syrop miodowocytrynowy

Podając Wam przepis na syrop imbirowy wiedziałam, że pojawią się pytania o to czy można go przygotować na bazie miodu. Jak większość z Was wie – miód traci swoje zdrowotne właściwości w temperaturze nieco ponad 40℃. Nie oznacza to jednak, że nie można przygotować wzmacniającego syropu posiadającego wszystkie właściwości miodu. Można – wystarczy po prostu przygotować go w nieco inny sposób. Dzisiaj proponuję Wam syrop z cytryną, ale analogicznie możecie przygotować też ten z imbirem.

Składniki:
- nieduży słoiczek (umyty, wyparzony i wysuszony)
- 2-3 niewoskowane cytryny (umyte, z wyszorowaną skórką)
- płynny miód
- kilkanaście goździków
- kawałek imbiru, pokrojony na plasterki lub w kostkę (opcjonalnie)

Cytryny kroimy w plasterki o pasującej nam grubości (takie jak do herbaty) i układamy je warstwowo w słoiczku, przelewając za każdym razem niewielką ilością miodu oraz dodając co jakiś czas goździki i imbir. Na koniec dolewamy jeszcze miodu jeżeli w słoiczku jest miejsce, tak żeby cytryny były nim całe zakryte. Słoiczek zamykamy i odstawiamy na przynajmniej 12 godzin, wstrząsając od czasu do czasu słoiczkiem (jeśli odstawiacie słoik na noc – wystarczy wstrząsnąć nim po zamknięciu i rano). Syrop z cytryny powinien wyraźnie rozrzedzić miód – w ten sposób powstaje właśnie syrop.

Gotowy syrop można odcedzić i przelać do innego słoiczka lub wstawić do lodówki, gdzie można go przechowywać 2-3 tygodnie. Ja wybieram tę drugą opcję – dzięki temu jednocześnie mam syrop i cytrynki w miodzie do herbaty. Tylko pamiętajcie, żeby syropu nie wlewać do gorącej herbaty! Jeśli chcecie pić go na wzmocnienie odporności to najlepiej dodać łyżeczkę rano do szklanki z wodą lub po prostu wypić z łyżeczki.

Podziel się:
Dodano: 11-12-2017