Bezglutenowe jaglane sernikobrownie (bez sera)

Robiłam już brownie na wiele sposobów – tradycyjne, fasolowe, daktylowe, wegańskie… Za którymś razem czegoś mi brakowało i wtedy sobie przypomniałam, że oprócz brownie uwielbiam też sernikobrownie pod każdą postacią. Zaglądnęłam więc do szafek – mam czekoladę, mąkę, mleko… Idealny zestaw na sernikobrownie! Tylko sera brakowało… Ale to nic, bo przecież jest też kasza jaglana i nerkowce. Będzie więc sernikobrownie BEZ SERA! Jak to? Zapraszam po przepis, sami się przekonajcie 🙂
Zielone curry z krewetkami

Pomysł zrobienia curry wpadł mi do głowy ostatnio podczas drogi powrotnej z pracy do domu. A że jak coś za mną „chodzi” to męczy mnie póki temu nie ulegnę to niewiele myśląc postanowiłam przyrządzić curry jeszcze tego samego dnia. Pierwotnie miało być z kurczakiem, ale akurat miałam rozpoczęta paczkę mrożonych krewetek, które idealnie pasują do takiego połączenia smaków. Kremowe, lekko orientalne – po prostu pyszne! Świetnie się sprawdzi jako obiad zabrany w lunchboxie do pracy czy na uczelnię.
Kakaowo-kokosowe pancakes bananowe

Uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki, pancakesy czy omleciki, jednak nasza patelnia naleśnikowa nie nadawała się już do korzystania z niej. Przerzuciłam się więc znowu na owsianki i potrawy niewymagające smażenia. nie musiałam jednak na długo rezygnować z robienia placuszków, bo Mąż sprawił mi dwie nowe patelnie – w tym jedną przeznaczoną do smażenia naleśników. Od razu ją wypróbowałam i tak właśnie powstał ten przepis na pyszne, bananowe placuszki o smaku kokaowo-kokosowym. Mniaaaam!
„Alkaliczny detoks” Beaty Sokołowskiej

Pod koniec marca w księgarniach na półce z książkami poświęconymi dietom i zdrowiu pojawił się „Alkaliczny detoks” Beaty Sokołowskiej, autorki „Alkalicznego stylu życia” (wyd. 2015). Zainteresowaniami autorki od wielu lat jest analizowanie sposobu odżywiania oraz detoksu na nasze życie i zdrowie, szczególny nacisk kładzie na zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Wyznaje zasadę, że do pełni zdrowia i szczęścia potrzebna jest równowaga w każdej sferze ludzkiego życia.
Kokosowe czekoladki à la Bounty

Wiem, że wiele osób na co dzień stara się odchudzać w kuchni swoje ulubione ciasta i słodycze tak, aby były podobne w smaku do oryginału, mniej kaloryczne, a jednocześnie żeby zaspokajały ochotę na słodkie. Dzisiaj mam dla Was przepis na czekoladki smakiem przypominające bounty, czyli znane wszystkim batoniki kokosowe oblane czekoladą. Moje batoniki są nieco mniej słodkie, ale za to dużo bardziej wyraziste w smaku. Nie tylko smakiem biją na głowę te sklepowe, ale również składem!
Kosmetyczna Środa: paletka cieni do brwi z woskiem NYX Eyebrow Cake Powder

Jeśli chodzi o codzienny makijaż w zupełności wystarcza mi korektor, puder i tusz do rzęs. Stawiam raczej na naturalny – i lekki dla cery – makijaż, którego przygotowanie zajmuje mi nie więcej niż kilka minut. Ostatnio jednak, jak już Wam pisałam, trochę otwieram się na nowe produkty do makijażu. I tak, poza rewelacyjną szminką Burjois Rouge Edition Velvet, o której wspomniałam w jednym z wcześniejszych wpisów, w mojej kosmetyczna zagościła również na dobre paletka cieni do brwi z woskiem NYX Eyebrow Cake Powder.
Chlebek bananowo-daktylowy (daktylowiec)

Kiedyś suszone owoce były dla mnie nie do przełknięcia. A najgorsze spośród nich były zdecydowanie daktyle, które kojarzyły mi się jedynie z suszonymi, egzotycznymi robalami (fuuj!). I gdyby mi ktoś 2-3 lata temu powiedział, że je polubię to bym go po prostu wyśmiała. Dzisiaj daktyle są dla mnie nie tylko słodką przekąską czy idealnym ratunkiem na pojawiające się czasem znienacka „chce mi się coś słodkiego…”, ale przede wszystkim idealnym słodzikiem do przygotowania zdrowych wypieków i deserów.
Dżem marchewkowo-cytrynowy z waniliową nutą

Osobiście najbardziej lubię dżem truskawkowy i właściwie mógłby to być jedyny dżem, który jemy. Mam jednak kilka dżemów i konfitur, które robię w niewielkich ilościach, za to z bardzo konkretnym przeznaczeniem. I tak jest właśnie z dżemem marchewkowo-cytrynowym, który jest po prostu idealny do świeżego croissanta. To świetny zamiennik dla tradycyjnej, pomarańczowej konfitury, którą na pewno zna każdy z Was.
Orientalny bulion z krewetkami i makaronem ryżowym

Jeżeli orientalne zupy wydawały Ci się zawsze skomplikowane w przygotowaniu to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Zupa gotuje się praktycznie sama a smakuje jak w dobrej, orientalnej knajpce. Delikatna a zarazem intensywna w smaku, dla mnie po prostu pyszna. Jest bardzo sycąca z jednocześnie lekka dzięki dodatkowi krewetek i makaronu ryżowego.
Olej lniany – właściwości i zastosowanie

Olej lniany to złocisty łuszcz o wielu unikatowych właściwościach i bardzo szerokiej gamie zastosowania. Zawiera on nawet 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są odpowiedzialne za prawidłową prace m.in. układu krążenia i układu immunologicznego, a także dbają o odpowiedni poziom cholesterolu. Mają one ponadto pozytywny wpływ na stan naszej skóry, włosów i paznokci. Do tego zawiera on idealną proporcję kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, co sprawia że jest on prawdziwą skarbnicą zdrowia!