Odkrywczy Health Box

Kwietniowa edycja Health Box miała być odkrywcza, a więc pełna ciekawych produktów oraz nowości. I faktycznie po otwarciu boxa można było poczuć się jak małe dziecko, odkrywające nowe produkty i nowe, nieznane dotąd smaki. Część produktów była mi znana jedynie ze słyszenia, inne z kolei były dla mnie całkowitym zaskoczeniem! Odkrywczy box to naprawdę prawdziwa frajda, nawet dla osób, dla których zdrowe odżywianie to chleb powszedni 😀 Myślę, że i Was zaskoczy zawartość.
Dyniowe placuszki serowe

Jak zawsze wraz z rozpoczęciem się wiosny zaczynam intensywne opróżnianie zamrażarki i wykorzystywanie zapasów zrobionych zeszłego lata. Poza mięsem i warzywami w zeszłym roku zamroziłam sporą ilość puree z dyni, które również chciałam wykorzystać, żeby zrobić powoli miejsce na nowe mrożonki. I tym sposobem powstały szybkie i puszyste placuszki serowe z dynią i korzennym aromatem. Takie trochę jesienne klimaty w ten dzisiejszy, wiosenny (choć deszczowy) poranek.
Orzechy w gorzkiej czekoladzie i cukrze cynamonowym

Pamiętam jak kiedyś u znajomych na stole pojawiła się miseczka migdałów w czekoladzie z cukrem cynamonowym, przygotowanych z przepisu zmieszczonego w KUKBUKu. Były przepyszne, nie mogliśmy się z Mężem oderwać od miseczki! Ostatnio przypomniało mi się o tej słodkiej przekąsce, a że akurat zrobiliśmy zapasy orzechów to postanowiłam od razu przygotować je sama. Oczywiście w nieco zdrowszej wersji 🙂 Czekoladę robię sama na bazie oleju kokosowego a cukier zastępuję ksylitolem.
Lekka rolada biszkoptowa z serem i brzoskwiniami (bez glutenu)

Za kilka dni znowu weekend, a większość z Was nie wyobraża sobie niedzielnej kawki bez pysznego ciasta. Moja dzisiejsza propozycja będzie więc dla Was idealnym rozwiązaniem (nie tylko na niedzielę). Rolada jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, potrzeba jedynie chwilę cierpliwości żeby masa stężała w lodówce. Dodatkowo dzięki użyciu mąki kukurydzianej i ziemniaczanej nadaje się dla osób na diecie bezglutenowej. Lekka i kolorowa – idealna na rozpoczynającą się właśnie wiosnę 🙂
Polskie Skarby przedpremierowo – box subskrypcyjny od polskich producentów

O Health Boxie pisałam Wam już nie raz. Wiem, że część z Was też zdecydowała się na zamówienie subskrypcji i co miesiąc cieszy się paczką pełną pysznych i zdrowych produktów. Kiedy Aneta i Mirek – pomysłodawcy Health Boxa – postanowili iść za ciosem i przygotować nowy rodzaj boxa-niespodzianki zawierającego produkty polskich producentów byłam bardzo ciekawa. W końcu ktoś stawia na naszych! Gdy dostałam informację, że chcą wysłać mi przedpremierowego boxa odpisałam krótko i bez zastanowienia, że chętnie poznam ich nowe „dziecko”. I oto jest 🙂
FIT KOPIEC KRETA (bez glutenu)

Kopiec kreta to jedno z ciast, które kojarzę z dzieciństwa. Robiłam je często z Mamą, oczywiście na bazie mąki pszennej i cukru. Było pyszne! Można je jednak przygotować w lżejszej formie, zachowując ciekawą formę ciasta i jego unikalny smak, będący połączeniem czekoladowego ciasta, bananów i puszystego kremu z kawałkami gorzkiej czekolady. Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo efektowne.
Słodka edycja Heath Box

Czekałam z wielką niecierpliwością na tę edycję Health Boxa. Gdy tylko dowiedziałam się, że będzie to słodka edycja zaczęłam w ekscytacji zacierać ręce, czekając aż wpadnie w nie to pełne słodkości pudełko-niespodzianka. I nie zawiodłam się! Jak zaraz się przekonacie w boxie znalazłam same pyszności 🙂 Jedyne czego szkoda to że mam tylko jedno pudełko – chciało by się jak najwięcej takich pyszności każdego dnia 😀 Ta edycja udowadnia, że słodkości mogą być zdrowe!
Proteinowe KINDER DELICE (bezglutenowe)

Często robiąc zdrowsze wersje znanych deserów i słodyczy mówię szczerze, że nie są one identyczne w smaku jak ich pierwowzór, a jedynie inspirowane nim. Jest to logiczne, biorąc pod uwagę chociażby skład wersji pierwotnej i mojej. W tym wypadku efekt końcowy przeszedł jednak moje najśmielsze oczekiwania i tym razem mogę śmiało powiedzieć, że moje kinder delice w smaku łudząco przypomina oryginał! Także nie zwlekajcie i zróbcie je jak najszybciej! Tylko uwaga – możecie się od niego uzależnić, bo jest obłędne.
Pasta (dip) z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami i bazylią

Ciekawa jestem co byście mi odpowiedzieli, gdybym zapytała Was z czym najczęściej jecie kanapki? Wiele osób idzie na łatwiznę i sięga po nieśmiertelny zestaw szynka+ser, inni pewnie wolą na słodko – twarożek z dżemem, jeszcze inni nie jedzą kanapek, bo uważają że nie jest to pożywny posiłek… A przecież kanapki mogą być wartościowym posiłkiem, jeśli znajdzie się na nich coś, co nasyci nas i dostarczy energii na długo. Co na przykład? Proponuję pastę z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami i bazylią!
Muffiny marchewkowe

Kilka razy już chciałam opublikować ten przepis, ale za każdym razem nie zdążyłam zrobić zdjęć bo muffiny ekspresowo znikają. Tym razem było bardzo podobnie. Zrobiłam więc w biegu (dosłownie) jedno zdjęcie, żeby móc wreszcie opublikować ten przepis. Może następnym razem uda mi się zrobić porządne zdjęcie to je podmienię 😀 Świetnie smakują same, ale można polać je polewą czekoladową i posypać orzechami lub udekorować kokosową bitą śmietaną.