Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Zielone curry z krewetkami

zielone curry z krewetkami

Pomysł zrobienia curry wpadł mi do głowy ostatnio podczas drogi powrotnej z pracy do domu. A że jak coś za mną “chodzi” to męczy mnie póki temu nie ulegnę to niewiele myśląc postanowiłam przyrządzić curry jeszcze tego samego dnia. Pierwotnie miało być z kurczakiem, ale akurat miałam rozpoczęta paczkę mrożonych krewetek, które idealnie pasują do takiego połączenia smaków. Kremowe, lekko orientalne – po prostu pyszne!

Składniki (4 porcje):
- 3 garście mrożonych krewetek
- pół małego kalafiora
- pół cukinii
- 2 średnie marchewki
- mała cebula
- pół papryki
- puszka mleczka kokosowego
- 3 łyżeczki zielonej pasty curry
- 2 łyżki sosu sojowego
- kurkuma, curry, pieprz, sól
- olej do smażenia

Krewetki wyciągamy żeby trochę się rozmroziły (jeśli trzeba – usuwamy ogonki). Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, a następnie gotujemy al dente razem z kalafiorem podzielonym na małe różyczki. Na oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka i paprykę. Dodajemy podgotowane wcześniej warzywa i jeszcze chwilę smażymy. Dorzucamy cukinię pokrojoną w półplasterki i krewetki. Podsmażamy 3-4 minuty, a następnie zalewamy całość mleczkiem kokosowym wymieszanym wcześniej z sosem sojowym, pastą curry i przyprawami. Gotujemy chwilę aż całość delikatnie zgęstnieje.

Ja podaję curry z ryżem, często posypując je tuż przed podaniem posiekaną dymką.

Podziel się:
Dodano: 20-07-2016
W kategorii: Odżywianie
Tagi: , , ,
  • Jak ona gotuje

    uwielbiam zielone curry <3