Wczoraj podczas drzemki Frania udało mi się mniej więcej rozpisać nasze menu na przyszły tydzień, dzięki czemu mam nadzieję zaoszczędzę sporo czasu oraz pieniędzy i produktów w lodówce, bo wiedząc co chcę gotować dużo efektywniej robi się zakupy. Wróciłam na stałe do gotowania obiadów od razu na dwa dni, to dużo wygodniejsze. W weekend na talerzach pojawi się makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią.
Składniki:
Na maśle szklimy cebulę, dodając pod koniec czosnek. Dodajemy mięso i marchewkę, podsmażamy chwilę. Dodajemy pieczarki, po 2 minutach zalewamy wszystko passatą i doprawiamy, odstawiamy na bok. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę cukini, następnie połowę makaronu, połowę sosu mięsnego a na wierzchu układamy mozzarellę i czynności te powtarzamy z pozostałymi składnikami. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190st (dół+ termoobieg), pieczemy 40min.
Następnego dnia również odgrzewam zapiekankę w piekarniku.