Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Wegetariański żurek wielkanocny

zurek wegetarianski (2)

Żurek to ‘flagowa’ zupa wielkanocna, przynajmniej u mnie w domu. Dziś w ramach wcześniej zapowiedzianych wegetariańskich przepisów wielkanocnych mam dla Was przepis na wielkanocny żurek wegetariański. I to z kiełbasą!

Składniki:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka biała
- 1 cebula
- kawałek pora i selera
- 250ml zakwasu
- 2l wody
- 4 kulki ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 100g śmietany 18%
- 2 białe kiełbaski sojowe
- łyżeczka majeranku
- sól i pieprz
- łyżeczka chrzanu

Warzywa pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą i zagotować. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, czosnek i sól. Gotować na małym ogniu (pod przykryciem) 40, dodać posiekaną natkę pietruszki i gotować jeszcze 10min. Przecedzić wywar, zostawiając sobie marchewkę. Wywar odstawić znów na gaz, dodać pieprz i majeranek a następnie wlać do garnka zakwas. Zagotować po czym zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 3-4min. Ściągnąć z gazu i dodać do zupy chrzan ze słoiczka praz pokrojoną marchew. Zabielić zupę śmietaną wymieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem, świeżą natką pietruszki i kawałkami wcześniej podsmażonej białej kiełbasy.

zurek wegetarianski (3)

Życzę wszystkim smacznego :)

Podziel się:
Dodano: 15-04-2014