Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Sałatka Cezar

salatka cezar

Sałatka Cezar to jedna z tych sałatek, którą często w restauracjach kucharze próbują – zupełnie niepotrzebnie – udziwnić dodając do niej zupełnie niepasujące dodatki. Tymczasem sałatka ta jest najsmaczniejsza w swojej prostej, klasycznej – a wręcz minimalistycznej – wersji. To przykład na to jak niewiele czasem trzeba by uzyskać ciekawe danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na romantyczną kolację we dwoje (w tym drugim przypadku polecam tylko pominąć czosnek, hehe).

Składniki (2 porcje):
sałatka
- sałata rzymska, poszarpana na mniejsze kawałki
- pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół
- duży filet z kurczaka
- parmezan w płatkach
sos
- żółtko*
- 2 łyżki oliwy
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka ostrej musztardy
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- sól i pieprz
dodatkowo
- świeża bagietka lub grzanki

Składniki sosu wystarczy ze sobą wymieszać (ja robię to w małym słoiczku energicznie nim potrząsając). Kurczaka przyprawiamy przyprawą „do kurczaka”, smażymy w całości na patelni grillowej, a następnie kroimy w paski. Na talerzu układamy sałatę z pomidorkami i całość polewamy sosem. Na wierzchu układamy kurczaka, całość posypujemy parmezanem. Podajemy ze świeżą bagietką (można ją dodatkowo wrzucić na chwilę na patelnię, żeby się zarumieniła i zrobiła chrupiąca) lub grzankami.

*kobiety w ciąży i inne osoby niemogące jeść surowych jajek mogą zamienić go na łyżeczkę majonezu lub dodatkową łyżkę oliwy

Podziel się:
Dodano: 16-02-2018
W kategorii: Odżywianie
Tagi: , , ,