Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Rolada biszkoptowa z jabłkami (bez glutenu)

rolada z jablkami

Kiedy w marcu zeszłego roku podałam Wam przepis na roladę biszkoptową z serem i brzoskwiniami szybko dostałam liczne wiadomości zwrotne, że zrobiliście i wyszła świetna. Jej przygotowanie nie jest wcale bardzo skomplikowane, a trzeba przyznać, że taka forma ciasta to ciekawe urozmaicenie dla tradycyjnych ciast robionych w tortownicy lub keksówce. Dzisiaj mam dla Was inną propozycję na podanie rolady biszkoptowej. jestem ciekawa czy wersja z jabłkami również przypadnie Wam do gustu.

Składniki:
biszkopt
- 5 jajek
- 80g ksylitolu zmielonego na puder
- 80g mąki kukurydzianej (w wersji “glutenowej” można dać pszenną)
- 40g mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki proszku d/p
masa jabłkowa
- 800g prażonych jabłek (można dać gotowe, ze słoika)
- galaretka cytrynowa lub agrestowa + pół szklanki gorącej wody do rozpuszczenia
- łyżeczka żelatyny
- łyżeczka cynamonu
dodatkowo
- ksylitol zmielony na puder do posypania

Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy na sztywno pianę z białek, dodając pod koniec partiami ksylitol. Zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy żółtka, oba rodzaje mąki i proszek d/p – miksujemy wszystko dosłownie chwile, tylko do połączenia składników.

Masę przekładamy na dużą blachę (tę z wyposażenia piekarnika) posmarowaną lekko tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarowując ją cienko po całej blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg). Pieczemy 15min, a następnie ciepły biszkopt przekładamy na czystą ściereczkę spodem (papierem) do góry. Ściągamy papier i biszkopt szybko zawijamy wzdłuż krótszego boku w roladę (jeśli zrobicie to po całkowitym ostygnięciu biszkopt się połamie, dlatego robi się to od razu po upieczeniu) i odstawiamy na czas przygotowania nadzienia.

Galaretkę rozpuszczamy z żelatyną w wodzie i odstawiamy. Jabłka podgrzewamy z cynamonem, a następnie dodajemy galaretkę. Garnek odstawiamy na chwilę, a gdy jabłka ostygną odstawiamy je do lodówki na ok. 30min żeby stężały.

Jabłkami smarujemy rozwinięty biszkopt, zostawiając margines 2cm z każdej strony. Roladę ponownie szybko zwijamy (wzdłuż krótszego boku jest łatwiej zwijać, ale też kawałki wychodzą większe) i ciasno zawijamy folią spożywczą lub aluminiową, a następnie ponownie w ściereczkę, zawiązując mocno końce tuż za roladą (tzw. zawinięcie „na cukierka“). Ciasto odstawiamy do lodówki na przynajmniej 4-5 godzin (najlepiej na całą noc). Gotową roladę przed pokrojeniem posypujemy ksylitolem zmielonym na puder.

WERSJA PRZEPISU GOTOWA DO DRUKU: KLIK.

Podziel się:
Dodano: 20-01-2018