Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Batony proteinowe z cieciorki

batoniki z cieciorki

Nie masz pomysłu na urozmaicenie swojego drugiego śniadania? Mam dla Ciebie świetne rozwiązanie – pyszne, czekoladowe batoniki z ciecierzycy. Nie tylko zaspokoją Twoją ochotę na słodycze, ale też dostarczą cenne dla organizmu: białko, błonnik pokarmowy oraz witaminy i minerały (w tym m.in. kwas foliowy, magnez, fosfor, żelazo i wapń).

Składniki (6 batoników):
- 100g suchej cieciorki
- 40g odżywki białkowej (użyłam czekoladowej WPC 80 KFD )
- kopiasta łyżka kakao
- 4 łyżki mleczka kokosowego
- średnie jajko
- łyżka miodu

Cieciorkę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc.Rano płuczemy ziarna, zalewamy zimną wodą i stawiamy na gaz. Gotujemy ok. godziny do miękkości, a następnie odstawiamy do ostudzenia. Gdy cieciorka ostygnie, dodajemy do niej pozostałe składniki. Całość blendujemy na jednolitą masę i przekładamy do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli używacie formy silikonowej, nie musicie używać papieru do pieczenia). Foremkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 20 minut (po 15 minutach warto sprawdzić czy wierzch się za bardzo nie zrumienił i w razie potrzeby przykryć go arkuszem papieru do pieczenia). Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia, a na następnie dzielimy ciasto na odpowiadającą nam ilość porcji.

Jedna porcja (przy założeniu, że upieczone ciasto podzielimy na 6 części) ma:
142kcal / 10,6B / 3,6T / 17,3W.

batonikizcieciorki

Batoniki możecie dowolnie modyfikować i urozmaicać, dodając do nich orzechy, suszone owoce, posiekaną czekoladę, wiórki kokosowe lub inne ulubione dodatki. Ja przed włożeniem foremki do piekarnika, posypałam wierzch ciasta płatkami migdałowymi.

Podziel się:
Dodano: 11-02-2015
  • kolorowe.oko

    nie mam odżywki i jakoś nie bardzo wiem jak i czy warto jej używać przy mojej aktywności. Czy można ją pominąć? Czy też jest ona esencją batonów i bez niej jak bez ręki? :)

    • dziewczynainformatyka

      można pominąć odżywkę ;)

  • K

    Jestem na redukcji to co mozna zamiast miodu ? A zo zamiast mleczka kokosowego bo niestety u mnie w miasteczku nigdzie nie dostanę :-(

    • dziewczynainformatyka

      zamiast miodu możesz dać stewię (ok. 5-6 łyżeczek). zamiast mleczka kokosowego możesz dać zwykłe mleko zblendowane z wiórkami albo po prostu zwykłe mleko (do uzyskania odpowiedniej konsystencji).

  • terazbedzie pomojemu

    Kuszące:) Zrobię niebawem :)

  • Ann

    A ja dłgo mogę je przechoywać, by nie straciły smaku? :)

    • dziewczynainformatyka

      2-3 dni ;)

  • Ann

    A jak długo mogę je przechowywać by nie straciły na smaku ? :)

  • dziewczynainformatyka

    przed upieczeniem mają lekko lejącą się konsystencję, po upieczeniu są całkiem zwarte ;)

  • Kaśka Duszkiewicz

    Do jakiej foremki wkładasz ciasto? Zrobiłam, wyszły mi strasznie suche i…cieniutkie :P