Nie masz pomysłu na urozmaicenie swojego drugiego śniadania? Mam dla Ciebie świetne rozwiązanie – pyszne, czekoladowe batoniki z ciecierzycy. Nie tylko zaspokoją Twoją ochotę na słodycze, ale też dostarczą cenne dla organizmu: białko, błonnik pokarmowy oraz witaminy i minerały (w tym m.in. kwas foliowy, magnez, fosfor, żelazo i wapń).
Składniki (6 batoników):
- 100g suchej cieciorki
- 40g odżywki białkowej (użyłam czekoladowej WPC 80 KFD )
- kopiasta łyżka kakao
- 4 łyżki mleczka kokosowego
- średnie jajko
- łyżka miodu
Cieciorkę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc.Rano płuczemy ziarna, zalewamy zimną wodą i stawiamy na gaz. Gotujemy ok. godziny do miękkości, a następnie odstawiamy do ostudzenia. Gdy cieciorka ostygnie, dodajemy do niej pozostałe składniki. Całość blendujemy na jednolitą masę i przekładamy do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli używacie formy silikonowej, nie musicie używać papieru do pieczenia). Foremkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 20 minut (po 15 minutach warto sprawdzić czy wierzch się za bardzo nie zrumienił i w razie potrzeby przykryć go arkuszem papieru do pieczenia). Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia, a na następnie dzielimy ciasto na odpowiadającą nam ilość porcji.
Jedna porcja (przy założeniu, że upieczone ciasto podzielimy na 6 części) ma:
142kcal / 10,6B / 3,6T / 17,3W.
Batoniki możecie dowolnie modyfikować i urozmaicać, dodając do nich orzechy, suszone owoce, posiekaną czekoladę, wiórki kokosowe lub inne ulubione dodatki. Ja przed włożeniem foremki do piekarnika, posypałam wierzch ciasta płatkami migdałowymi.