Wiele osób będących na diecie rezygnuje całkowicie ze smażenia mięsa, co w efekcie sprawia, że cały czas jedzą gotowane lub przygotowane na parze mięso. I tak aż do znudzenia… A przecież można na przykład mięso udusić w bulionie z warzywami i już mamy dużo ciekawszy obiad. Dziś mam dla Was propozycję na szybka potrawkę z indyka z marchewką i groszkiem. Świetnie smakuje również drugiego dnia!
Składniki (3-4 porcje):
- 350-400g fileta z indyka
- 500ml wody z 2 łyżkami sosu sojowego (można zastąpić bulionem)
- 100g mrożonego zielonego groszku
- 2 małe marchewki
- po 1 łyżce mąki: ziemniaczanej i żytniej (lub dowolnej innej)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju
- łyżka masła
- łyżka posiekanego koperku
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól pieprz
Groszek przelewamy na sitku gorącą wodą, żeby się trochę rozmroził. Cebulę kroimy w kotkę i podsmażamy na oleju aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i masło, a następnie wlewamy bulion i czekamy aż całość się zagotuje. Na gotujący się bulion wrzucamy pokrojony na plasterki lub na małe kawałki (wg uznania) i doprawiony (sól pieprz) filet z indyka oraz obraną o pokrojoną w kostkę marchewkę. Patelnię przykrywamy i na średnim ogniu dusimy całość przez 15 minut. Dodajemy groszek i dusimy całość jeszcze 5 minut. Kilka łyżek gorącego bulionu przelewamy do miski, dodajemy jogurt i mąkę – całość mieszamy żeby nie było grudek i wlewamy na patelnię, mieszamy. Na koniec dodajemy koperek.
Potrawka najlepiej smakuje z ugotowanymi i zgniecionymi ziemniakami.