Owsiane racuchy z jabłkami to jedna z moich ulubionych śniadaniowych propozycji. Mają lekko cynamonową nutę a dodatkowo zawierają sporą ilość błonnika. Dają uczucie sytości na bardzo długo, dlatego są po prostu idealne na śniadanie :)
Składniki (5-6 racuchów):
- 6 łyżek płatków owsianych
- jajko
- 50ml mleka
- 1 duże jabłko
- pół łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie: 2 łyżki mąki
Płatki owsiane mieszam z jajkiem i odstawiam na 1-2 godziny (ja odstawiam na całą noc). Dodaję mleko i cynamon. Jabłko kroję w drobną kosteczkę i dorzucam do masy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszam. Jeżeli masa jest za rzadka- można dodać płatków owsianych lub 1-2 łyżki mąki. Smażę na patelni bez tłuszczu, ewentualnie na maśle.
Podaję je z kakaowym jogurtem (2 łyżki jogurtu naturalnego mieszam z łyżeczką kakao), połową jabłka (pokrojone w kostkę) i płatkami migdałów.