Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Owsiane racuchy z jabłkami

owsiane racuchy (1)

Owsiane racuchy z jabłkami to jedna z moich ulubionych śniadaniowych propozycji. Mają lekko cynamonową nutę a dodatkowo zawierają sporą ilość błonnika. Dają uczucie sytości na bardzo długo, dlatego są po prostu idealne na śniadanie :)

Składniki (5-6 racuchów):
- 6 łyżek płatków owsianych
- jajko
- 50ml mleka
- 1 duże jabłko
- pół łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie: 2 łyżki mąki

Płatki owsiane mieszam z jajkiem i odstawiam na 1-2 godziny (ja odstawiam na całą noc). Dodaję mleko i cynamon. Jabłko kroję w drobną kosteczkę i dorzucam do masy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszam. Jeżeli masa jest za rzadka- można dodać płatków owsianych lub 1-2 łyżki mąki. Smażę na patelni bez tłuszczu, ewentualnie na maśle.

Podaję je z kakaowym jogurtem (2 łyżki jogurtu naturalnego mieszam z łyżeczką kakao), połową jabłka (pokrojone w kostkę) i płatkami migdałów.

Podziel się:
Dodano: 02-03-2014
  • http://pinklifebyklara.blogspot.com Klara

    Smakowicie!

  • http://ilovehowitfeels.blogspot.com Maggie

    Muszą być pyszne! Zrobię jutro do pracy :)

  • http://www.takbardzofit.blogspot.com Jagódka

    Racuchy wszelakiego rodzaju już mi się przejadły ;)

  • Ewa

    Wczoraj trafiłam na Twojego bloga i myślę, że będę tu często zaglądać ;) Przepis zaraz dodam do zakładek i mam nadzieję, że w najbliższym czasie wypróbuje. Od zawsze byłam raczej lewa w tematach kulinarnych, a od kiedy staram się zdrowiej odżywiać, już w ogóle nie wiem co mam robić w kuchni.
    PS: Też jestem dziewczyną informatyka ;)

  • http://trickortreatzz.blogspot.com/ lulamae

    ale smacznie wyglądają, o ile za typową owsianką nie przepadam, to wszystkie placki z płatków uwielbiam, robię podobne, tylko że bez mleka ;-)