Pamiętam jak kiedyś u znajomych na stole pojawiła się miseczka migdałów w czekoladzie z cukrem cynamonowym, przygotowanych z przepisu zmieszczonego w KUKBUKu. Były tak przepyszne, że nie mogliśmy się z Mężem oderwać od miseczki! Ostatnio przypomniało mi się o tej słodkiej przekąsce, a że akurat zrobiliśmy zapasy różnych orzechów to postanowiłam od razu przygotować je sama – oczywiście w nieco zdrowszej wersji.
Składniki:
- 100g ulubionych orzechów (u mnie migdały i nerkowce)
- łyżka oleju kokosowego
- czubata łyżka kakao
- łyżka ksylitolu zmielonego na puder
- 1/3 łyżeczki cynamonu
Olej rozpuszczamy (wystarczy 15s w mikrofali) i mieszamy z kakao. Orzechy umieszczamy w miseczce, dodajemy olej wymieszany z kakao i całość dokładnie mieszamy aż orzechy będą pokryte polewą. Orzechy przekładamy łyżką na papier do pieczenia lub talerz i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Ksylitol mieszamy z cynamonem, a następnie obtaczamy w tej mieszance wszystkie orzechy (można po prostu do miseczki z cukrem cynamonowym przełożyć wszystkie orzechy w czekoladzie i potrząsać miseczką, aby każdy orzech był obtoczony w cukrze).