Dawno nie było u nas żadnych kruchych ciasteczek. Tradycyjne, kruche ciasto jest mało wartościowe (ale pyszne, wiem), lepiej wybrać coś na bazie płatków owsianych. Jeśli do tego dodamy jeszcze orzechy i pestki to będziemy mieć nie tylko smaczne i chrupiące, ale przede wszystkim pożywne, dodające energii i sycące na długo ciasteczka – idealne na drugie śniadanie czy podwieczorek.
Składniki (ok 25 ciastek):
Orzechy mielimy razem z 1/2 szklanki płatków. Dodajemy pozostałe suche składniki. Masło mieszamy/miksujemy z jajkami i miodem (jak dajecie ksylitol to polecam zmielić go z orzechami), łączymy suche i mokre składniki. Formujemy ciasteczka dodawanego kształtu i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C (góra-dół), pieczemy 15-20min w zależności od grubości ciastek (powinny się wyraźnie zarumienić), a następnie odstawiamy do ostygnięcia na kratce (po ostudzeniu zrobią się chrupiące).
Thermomix: przepis do wykonania w TM.