Kilka dni temu jedna z Was zapytała mnie jak przygotować naleśniki bez mleka. Ja robię to bardzo prosto – w znanych mi przepisach zamieniam mleko na wodę – naleśniki zawsze się udają :) Dzisiaj również skorzystałam z tego “triku” a dodatkowo zamiast mąki użyłam kaszy manny, która świetnie się sprawdza w takim wydaniu.
Składniki (ok. 8szt):
- szklanka kaszy manny
- 400ml wody w temperaturze pokojowej (lub mleka, może być zimne)
- 2 jajka
- łyżka roztopionego masła
Kaszę zalewamy płynem i odstawiamy na 20-30min (można zalać wieczorem i odstawić na noc do lodówki). Dodajemy pozostałe składniki i całość blendujemy. Smażymy jak tradycyjne naleśniki. Jeśli masa jest trochę za gęsta – dodajemy więcej wody.
Jeżeli macie problem z suchymi brzegami naleśników to mam na to niezawodny sposób. Po przełożeniu naleśnika na talerz przykrywam go folią aluminiową, Gdy usmażę kolejne – podnoszę folię, kładę je na górę stosu i znów przykrywam. Gdy po skończeniu smażenia naleśników podniesiecie folię będą one cudownie miękkie. No i cały czas ciepłe!
Thermomix: przepis do wykonania w TM.
Z naleśników możecie przygotować w łatwy sposób makaron (do zupy lub do podania z sosem) – wystarczy ciasno zrolować naleśniki, a następnie pociąć je na cienkie ślimaczki. Po “rozplątaniu” wszystkich ślimaczków makaron wygląda mniej więcej tak:
Thermomix: przepis do wykonania w TM.