Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Najlepsze ciasto drożdżowe – również na drożdżówki!

ciasto drozdzowe

Za każdym razem, gdy pokazuję Wam bułeczki drożdżowe pytacie o przepis. A że jest to przepis niezawodny, który zawsze się udaje więc grzechem było by się z Wami nim nie podzielić. Przygotowuję je w Thermomixie, ale spokojnie możecie je bez problemu zrobić nie mając tego urządzenia. Ciasto idealnie nadaje się zarówno na drożdżówki, jak i na ciasto drożdżowe (wczoraj właśnie w ten sposób je przygotowałam).

Drożdżówki (ok 9szt bułek lub duża blacha ciasta):

ciasto

  • 520g mąki pszennej
  • 250g mleka
  • 80g miękkiego masła
  • 70g cukru
  • 30g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy lub ziarna wanilii – można pominąć

  • kruszonka
  • 50g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 40g zimnego masła

  • dodatki
  • ulubione owoce
  • białko
  • Przygotowujemy ciasto: mleko, cukier i drożdże podgrzewamy (Thermomix: 3min/37st/obr.). Dodać pozostałe składniki, wyrobić energicznie (Thermomix: 2min/interwał) i przełożyć ciasto do dużej miski wysmarowanej olejem. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę.

    W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: zagnieść razem wszystkie składniki (Thermomix: 10s/obr.5), przełożyć do miseczki i jeszcze wyrobić rękoma aby powstały większe i mniejsze grudki. Odstawić do lodówki.

    Wyrośnięte ciasto: jeśli robimy w dużej blaszce to przekładamy do foremki, odstawiamy na 15min pod przykryciem, jeśli bułki – formujemy ile chcemy kulek i układamy na dużej blaszce w odstępie od siebie, odstawiamy na 15min pod przykryciem. Układamy na wierzchu owoce: na dużej blaszce wiadomo – posypujemy po cieście; kulki rozpłaszczamy, na środku robimy wgniecenie i układamy owoce, brzegi bułek smarujemy białkiem. Wszystko posypujemy kruszonką.

    Ciasto/bułki wstawiamy do piekarnik rozgrzanego do 190℃ (dół+termoobieg) i pieczemy: bułki 15min, ciasto 35-40min. Odstawiamy do ostudzenia.

    ciasto drozdzowe

    Można też ciasto rozwałkować na płasko, posmarować np dżemem lub owocami i zawinąć w roladę, a następnie upiec w keksówce lub przed włożeniem do piekarnika pokroić na ślimaczki – to ciasto daje wiele możliwości.

    Podziel się:
    Dodano: 09-06-2019