Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Meksykańskie burrito

meksykanskie burrito

Chrupiąca, grillowana tortilla z meksykańskim farszem, przyprawiona na ostro, z dodatkiem mojej ukochanej czerwonej fasoli – to danie zawładnęło moim podniebieniem i jestem pewna, że często będzie wracać na nasze talerze. Zupełnie nieskromnie powiem, że to najlepszy obiad jaki zrobiłam w tym roku! Mój Ł. był zachwycony, tym bardziej że w jego tortilli znalazł się dodatkowo ser, który cudownie rozpłynął się podczas grillowania i idealnie podkreślił ostry smak nadzienia. Musicie koniecznie spróbować moich burritos!

Składniki (5 porcji):
- 5 tortilli
- 0,5kg mięsa mielonego z indyka
- pół czerwonej papryki
- czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- pół puszki czerwonej fasoli
- pół puszki kukurydzy
- puszka pomidorów w kawałkach
- przyprawa chilli con carne/meksykańska lub miks przypraw (sól, pieprz, słodka i ostra papryka, czosnek, kolendra, oregano)
- posiekana świeża kolendra – można pominąć

Mięso podsmażamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Gdy mięso nie będzie surowe, dodajemy pokrojoną w drobną kostką paprykę i cebulę. Dusimy ok. 5 min, żeby papryka zmiękła. Na koniec dodajemy fasolę, kukurydzą i pomidory, dusimy jeszcze chwilę żeby odparować nadmiar sosu. Doprawiamy do uzyskania odpowiedniego stopnia pikantności. Tortille podgrzewamy dosłownie chwilę na patelni, w mikrofali (10s) lub w piekarniku (2-3 min/150°C), żeby zmiękły (nie mogą zrobić się chrupkie, bo połamią się przy zawijaniu). . Ciepły farsz nakładamy na środek podgrzanej tortilli i zawijamy jak krokieta. Grillujemy ok. 2-4 min w opiekaczu lub na patelni grillowej (dociskam je wtedy ceramiczną blaszką – fajnie się zgrillują).

W niektórych tortillach znalazł się jedynie farsz mięsno-warzywny, w pozostałych dodałam dodatkowo 2 plasterki sera żółtego, które świetnie skomponowały się z resztą składników. Jeśli nie pilnujecie ściśle makro, a po prostu szukacie fajnych, szybkich w przygotowaniu i smacznych dań obiadowych to też koniecznie dodajcie do środka ser!

WERSJA PRZEPISU GOTOWA DO DRUKU: KLIK.

Podziel się:
Dodano: 27-03-2015
  • http://befitandfeelamazing.blogspot.com/ Katrina

    Wygląda fantastycznie! :) Hmmm… może zjadłabym taką dziś na obiad…? :)

  • http://beyourself-befit.blogspot.com/ Beyourself-befit.blogspot.com

    Pychotka!! jak zrobiłaś tortillę?

    • dziewczynainformatyka

      ostatnio akurat skorzystałam z gotowej

  • dziewczynainformatyka

    ja kupiłam w Makro, ale powinny być też w każdym większym markecie typu Carrefour, Alma itd. tylko warto patrzeć na składy ;)

    • http://beyourself-befit.blogspot.com/ Beyourself-befit.blogspot.com

      ile za nią dałaś :)?

  • Aguś

    Jak robisz dla siebie obiad i dla Ł. To robisz na dwie patelnie ? Ze najpierw smażysz odważne mięsko dla siebie a pózniej dla niego ?

  • agniecha

    A jaki jest rozkład BTW? ;>

  • Pingback: Meksykańska zapiekanka naleśnikowa | Odżywianie | Dziewczyna Informatyka