Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Meksykańska zapiekanka naleśnikowa

meksykanska zapiekanka nalesnikowa

Kuchnia meksykańska jest jedną z moich ulubionych. I choć nie przepadam za ostrymi smakami to z powodzeniem przygotowuję meksykańskie dania w łagodniejszej wersji. Wystarczą odpowiednie przyprawy i mnóstwo świeżej kolendry a nawet miłośnicy ognia w buzi (czyt. ostrych przypraw) będą ze smakiem zajadać się takimi delikatniejszymi w smaku potrawami. Wcześniej proponowałam Wam burrito, dziś pora na równie smaczną (choć mniej chrupiącą) zapiekankę naleśnikową z sosem i serem.

Składniki (8-9 naleśników):
naleśniki
- 200g mąki pszennej
- szklanka mleka
- niepełna szklanka wody gazowanej
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
farsz
- paczka (400-500g) mięsa mielonego
- puszka czerwonej fasoli, opłukanej i odcedzonej
- pół puszki kukurydzy, odcedzonej
- duża cebula
- mała czerwona papryka, pokrojona w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- pół pęczka kolendry, drobno posiekanej
- szklanka bulionu
- 2 łyżki masła
- po 2 łyżeczki: słodkiej papryki i oregano lub przyprawy do pizzy
- po łyżeczce: soli, ostrej papryki, kurkumy i kuminu
sos
- puszka pomidorów w puszce, krojonych
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- łyżeczka oregano
- po pół łyżeczki soli i pieprzu
dodatkowo
- duża kostka (250-300g) żółtego sera lub mozzarelli, drobno startej
- gęsty jogurt lub śmietana 18%
- pół pęczka kolendry, drobno posiekanej

Przygotowujemy naleśniki miksując ze sobą wszystkie składniki tak, aby nie było grudek. Chochelką wylewamy odpowiednią ilość ciasta na patelnię do naleśników i rozprowadzamy masę równomiernie po dnie. Smażymy z dwóch stron, a następnie przekładamy na talerz – powtarzamy aż usmażymy wszystkie naleśniki*.

W międzyczasie możemy przygotowywać farsz – na maśle szklimy cebulę z papryką, pod koniec wrzucamy czosnek. Dodajemy mięso mielone i smażymy aż przestanie być surowe (10-15min) co jakiś czas mieszając. Dodajemy bulion i koncentrat, całość mieszamy i dusimy ok. 15min. Dodajemy fasolę i kukurydzę, połowę sera, przyprawy oraz kolendrę – mieszamy i odstawiamy do czasu przygotowania sosu.

Sos – na maśle szklimy przez pół minuty czosnek. Dodajemy pomidory z puszki i przyprawy, dusimy przez ok. 10min na średnim ogniu aż kawałki pomidorów zaczną się rozpadać i sos się zagęści.

Naleśniki napełniamy farszem, zawijamy (w rulon lub jak krokiet) i układamy obok siebie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość polewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C (góra-dół) i pieczemy 25-30min, posypując je kilka minut przed końcem serem.

Podajemy posypane kolendrą i opcjonalnie z jogurtem lub śmietaną (wg mnie śmietana 18% to obowiązkowy element meksykańskich dań, mimo że nie jestem fanką ostrości i stosuję ją również go łagodniejszych dań).

* gotowe naleśniki zawsze przykrywam ściereczką lub płatem folii aluminiowej dzięki czemu nie ma potem twardych, łamiących się brzegów (naleśniki są delikatne jak cienki materiał, dzięki czemu super się je potem zawija)

Podziel się:
Dodano: 16-07-2018