Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Pomysł na imprezę: meksykańska sałatka

salatka meksykanska

Kiedy pierwszy raz jadłam podobną sałatkę na jednym z wesel wiedziałam, że to będzie mój nowy imprezowy hit. I choć nie do końca byłam pewna co znalazło się w środku to domowa improwizacja inspirowana weselną sałatką wyszła naprawdę super. Sos spłynął mi na dno miski zanim zrobiłam zdjęcie, ale sałatka nie pływała w nim i całość wbrew pozorom naprawdę wyszła lekko.

Składniki:

  • 2/3 sałaty lodowej, drobno poszarpanej
  • 300-400g mięsa mielonego
  • 200g pieczarek, pokrojonych na plasterki
  • 3 średnie pomidory lub 4 mniejsze, drobno pokrojone
  • puszka kukurydzy, odsączonej
  • pół puszki fasoli, odsączonej
  • 100g żółtego sera, startego
  • paczka nachos (polecam serowe z Lidla)
  • cebula, drobno posiekana
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sos: duży jogurt grecki, 2 łyżki majonezu, zioła prowansalskie, sól, pieprz
  • przyprawy do mięsa: oregano, bazylia, cayenne lub ostra papryka
  • Na oleju szklimy cebulę, dodajemy mięso i smażymy. Przyprawiamy, dodajemy koncentrat, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Składniki na sos mieszamy razem. Pieczarki dusimy na suchej patelni aż puszczą sok, można przyprawić pieprzem i solą. W misce układamy kolejno: sałatę, pomidory, mięso, pieczarki, kukurydzę, fasolę, sos i ser żółty. Na wierzch wysypujemy odpowiednią ilość pokruszonych nachosów. Sałatka jest gotowa od razu po przygotowaniu, ale można ją spokojnie przygotować kilka godzin wcześniej wtedy smaki się lepiej „przejdą”.

    Jeśli chcecie aby nachos były chrupiące to posypcie je na wierzchu tuż przed podaniem. Z kolei sos możecie podać w osobnym naczyniu (sosjerce) – zwłaszcza jeśli zależy Wam na tym, żeby sałatka się lepiej prezentowała (sos nie ścieka wtedy na dno i ładnie widać wszystkie warstwy).

    Podziel się:
    Dodano: 30-06-2019