Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Kurczak po tajsku

kurczak po tajsku

Choć nie przepadam za ostrymi przyprawami, to aromatyczne dania kuchni orientalnej jem bardzo chętnie (o ile kucharzowi nie sypnęło się np. za dużo chili). I to te zarówno z kuchni chińskiej, jak i tajskiej. Jeśli mam być szczera to wszystkie tego typu dania wrzucam po prostu do worka orientalne i jest mi tak dobrze. Ten przepis nazwałam roboczo kurczakiem po tajsku, ale czy słusznie? To zostawiam już Wam do oceny, podobnie jak smak. Bo choć do nazwy nie mam pewności, tak za smak mogę poręczyć!

Składniki (5-6 porcji):
- 500g fileta z kurczaka
- 100g nerkowców, posiekanych i uprażonych na suchej patelni
- średnia czerwona papryka
- średnia żółta papryka
- marchewka
- cebula, drobno posiekanej w kostkę
- 70-100g grzybów mun, pociętych na krótsze paseczki
- 3-4 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
- kawałek świeżego imbiru, drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę
- pół papryczki chili, drobno posiekanej (można pominąć)
- sok z 1 limonki
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego (można pominąć)
- łyżka brązowego cukru
- 200g ryżu basmati
- pół szklanki wody
- sól, pieprz, słodka papryka, imbir mielony
- posiekana dymka i sezam – do posypania przed podaniem

Kurczaka kroimy z dłuższe, cienkie paski i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i suszonym imbirem – odstawiamy na chwilę. Paprykę i marchewkę kroimy w cienkie, długie paseczki (tzw. zapałki). Na mocno rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oleju (ja używam sezamowego, ze względu na aromat), a następnie wrzucamy kurczaka. Smażymy kilka minut, przekładamy do miseczki. Na patelnię dolewamy oleju w razie potrzeby i wrzucamy cebulę. Smażymy ok. minuty, a następnie dodajemy paprykę i marchewkę. Przesmażamy całość dosłownie minutę i dodajemy grzyby mun, czosnek, imbir i chili (jeśli używacie). Całość zalewamy sosem sojowym wymieszanym wcześniej z sosem rybnym, sokiem z limonki i brązowym cukrem. Całość dusimy ok. 5 minut, po czym dolewamy wodę, przykrywamy całość i tak dusimy jeszcze przez 5-10min aż mięso i warzywa będą odpowiednio miękkie (niektórzy wolą bardziej chrupiące – wtedy dusimy krócej). Dodajemy nerkowce i doprawiamy jeszcze wg własnego uznania. Kurczaka podajemy z ryżem, posypanego tuż przed podaniem sezamem i dymką.

Podziel się:
Dodano: 25-12-2017