Ten dip po raz pierwszy spróbowałam kilku tygodniu temu u znajomych. Od razu skradł moje serce cudowną, kremową konsystencją! Podpytałam wtedy Anię o przepis, a dziś podzielę się nim również z Wami, bo uważam, że jest naprawdę świetny! Dip jest delikatny i kremowy, świetnie nadaje się zarówno do nachos, jak i w formie dipu do surowych warzyw.
Składniki (jedna miseczka – dla ok. 4 osób):
- miękkie, dojrzałe awokado (ok. 160g miąższu)
- jajko ugotowane na twardo
- 130g serka Mój Ulubiony
- szalotka lub mała czerwona cebula
- sól pieprz, granulowany czosnek
Wszystkie składniki blendujemy na gładką, w miarę gęstą, masę i gotowe!
Prawda, że proste? To ciekawa alternatywa dla tradycyjnego guacamole oraz rozwiązanie dla tych, którzy nie do końca przepadają za awokado (tu jego smak jest przełamany i złagodzony serkiem). Polecam nie tylko na imprezę, ale również na szybką przekąskę.
Wartość odżywcza w 100g dipu: ~180kcal i BTW 5/18/6.
Thermomix: przepis do wykonania w TM.