Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Kolety rybne

kotlety rybne

Chciało mi się wczoraj kotletów rybnych – czasem najdzie mnie taka ochota na nie, że po prostu muszę je zrobić (też tak macie?). Kupiłam więc w Lidlu piękną polędwice z dorsza i ekspresowo przygotowałam kotleciki. To naprawdę najprostszy z możliwych przepisów. Ten smak kojarzy mi się z barami mlecznymi, gdzie w piątek można było dostać takie kotleciki.

Składniki (porcja ze zdjęcia):

  • filet lub polędwica z dorsza (miałam 350g) – można śmiało użyć innej ryby
  • 60g bułki tartej
  • jajko
  • przyprawy (dałam przyprawę do ryb i kurkumę, szczyptę soli)
  • panierka: bułka tarta wymieszana z koperkiem i słodką papryką
  • Rybę blendujemy, łączymy z pozostałymi składnikami, formujemy kotleciki i obtaczamy je w panierce. Smażymy z dwóch stron. Można je też upiec (ok. 15min w 190℃).

    Podziel się:
    Dodano: 26-06-2019
    W kategorii: Odżywianie