Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Bezglutenowy deser: kokosowo-kakaowa tapioka

kokosowo-kakaowy deser z tapioki (1)

Tapioka to grysik powstały w trakcie suszenia bulw manioku. Nie ma smaku ani zapachu, jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu przez co jest idealną bazą deserów (ale nie tylko) dla alergików. Nie zawiera również cholesterolu dlatego nadaje się dla osób chorych na miażdżyce i będących na diecie redukcyjnej.

Smak i zapach przejmuje od produktów, z którymi jest przyrządzana. Używa się ją najczęściej w deserach takich jak budyń. W Polsce zyskała na popularności wraz z momentem pojawienia się stoisk z Bubble Tea.

Przed namoczeniem tapioka to małe, białe kuleczki. Dopiero po długotrwałym moczeniu i późniejszym gotowaniu tapioka pęcznieje i staje się przezroczysta.

kokosowo-kakaowy deser z tapioki (4)

Mój pierwszy eksperyment z tapioką to deser kokosowo-kakaowy. Gęsty, nie za słodki o ciekawej konsystencji – wyszedł naprawdę fajnie.

Składniki (1 spora porcja lub 2 mniejsze):
- 80 gr tapioki (ok. 1/3 szklanki)
- szklanka wody
- szklanka mleka kokosowego
- łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 2 łyżki kakao naturalnego
- kostka gorzkiej czekolady

Tapiokę zalewam zimną wodą i odstawiam na kilka godzin (najlepiej na cała noc), odcedzamy. Mleko kokosowe z cukrem i wiórkami doprowadzam do wrzenia na małym ogniu. Odstawiam z gazu i powoli dosypuję odcedzoną tapiokę cały czas mieszając. Stawiam z powrotem na gazie do momentu aż całość zgęstnieje. Do miseczki odstawiam połowę masy i dodaję do niej kakao. Układam w pucharku warstwowo a wierzch posypuję rozdrobnioną czekoladą.

kokosowo-kakaowy deser z tapioki (2)

Opakowanie tapioki o wadze 400gr kosztuje ok. 8zł.

Podziel się:
Dodano: 06-11-2013
W kategorii: Odżywianie
Tagi: , ,
  • http://redandpale.blox.pl Daria

    Ooo to jest coś dla mnie :) Mam tapiokę, ale jakoś nie mogę się zebrać, żeby jej użyć. Wszędzie trafiam na owocowe desery, które jakoś średnio mnie przekonują… ale kakao i kokos? Jak najbardziej :)
    Z podanej ilości składników wyszła Ci jedna porcja, tak?

    • http://www.dziewczynainformatyka.pl Dziewczyna Informatyka

      też nie miałam pomysłu na tapiokę a te znalezione w internecie jakoś nie trafiały w moje smaki… a że robiłam ostatnio mleczko kokosowe to mi takie połączenie przyszło do głowy :)

      z tych proporcji wyszło mi trochę więcej niż w tym pucharku (tak gdzieś 1 i 1/3). jak zrobisz w nieco mniejszych szklaneczkach/pucharkach to akurat będą 2 mniejsze porcje.

      • Daria

        Zrobiłam dzisiaj :) podwoiłam składniki i zrobiłam 4 porcje :) Do warstwy z kakao dodałam trochę syropu z agawy, bo mi Luby po spróbowaniu marudził. Wierzch zamiast czekoladą, posypałam granatem. Bardzo nam smakowało, gościom też :)