Uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki, pancakesy czy omleciki, jednak nasza patelnia naleśnikowa nie nadawała się już do korzystania z niej. Przerzuciłam się więc znowu na owsianki i potrawy niewymagające smażenia. nie musiałam jednak na długo rezygnować z robienia placuszków, bo Mąż sprawił mi dwie nowe patelnie – w tym jedną przeznaczoną do smażenia naleśników. Od razu ją wypróbowałam i tak właśnie powstał ten przepis na pyszne, bananowe placuszki o smaku kokaowo-kokosowym.
Składniki (ok. 10-12szt.):
- 2 jajka
- dojrzały banan
- 2 łyżki mąki ryżowej
- łyżka wiórek kokosowych
- łyżka masła orzechowego
- łyżeczka kakao
- szczypta cynamonu
- szczypta proszku d/p
Jajka blendujemy z bananem na gładką masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki i ponownie całość blendujemy. Gotową masę wylewamy łyżką (na jeden placuszek wylewamy łyżkę masy) na rozgrzaną patelnię. Smażymy z dwóch stron.