Wiele osób stając każdego razu w sklepie przed regałem z ketchupami ma dylemat, który z nich wybrać. Prześledzenie wszystkich etykiet i zrobienie porównania zajmuje chwilę, a nie każdy ma na to czas. Dziś postanowiłam zrobić krótkie podsumowanie. Podpowiem Wam, które z popularnych, dostępnych w prawie każdym większym markecie a nawet w sklepach osiedlowych, ketchupów warto włożyć do koszyka podczas robienia zakupów.
Ketchupowe minimum jeśli chodzi o skład to: pomidory, ocet, cukier, sól i różnego rodzaju przyprawy. I o ile na cukier można w tym wypadku przymknąć oko, tak wszelkie inne dodatki są niedopuszczalne. Unikać w składzie powinniśmy szczególnie skrobi, syropu glukozowo-fruktozowego, acetylowanego adypiniany diskrobiowego, barwników, benzoeasanu sodu i innych, trudnych do wymówienia, dodatków.
Do ketchupów z krótkim i dobrym składem należą:
Heinz - powstaje ze 132g pomidorów na 100g produktu. Pozostałe składniki: cukier, ocet, sól, ekstrakty przypraw i ziół, przyprawa.
Roleski – powstaje z 205g pomidorów na 100g produktu. Pozostałe składniki: cukier, ocet, sól i przyprawy.
Pudliszek (ketchup dla dzieci) – powstaje ze 184g pomidorów na 100g produktu. Pozostałe składniki: cukier, sól, ocet, aromaty naturalne.
Inne popularne i często wybierane ketchupy mają niestety w składzie wiele niepotrzebnych i szkodzących naszemu zdrowiu (przy ich regularnym spożywaniu) składników, o których wspomniałam w pierwszej części wpisu. Dla przykładu przeanalizuję poniżej skład kilku łatwo dostępnych ketchupów.
Kotlin - powstaje ze 160g pomidorów na 100g produktu. Pozostałe składniki: cukier, skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, regulatory kwasowości – kwas octowy i kwas cytrynowy, naturalne aromaty, przyprawy, substancja konserwująca – benzoesan sodu.
Tortex – koncentrat pomidorowy (37%), woda, cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja konserwująca (benzoesan sodu),tymianek, oregano, cząber, szałwia,kolendra, aromat.
Develey (McDonalds) – 66% koncentrat pomidorowy wytworzony z co najmniej 184g pomidorów na 100g produktu, syrop glukozowo-fruktozowy, ocet, sól, ekstrakty przypraw.
Pudliszki - powstaje ze 1930g pomidorów na 100g produktu. Pozostałe składniki: cukier, ocet, sól skrobia modyfikowana,aromat naturalny.
Opisałam kilka najbardziej popularnych i najłatwiej dostępnych ketchupów. Być może w innych sklepach (ja najczęściej robię zakupy w Carrefour) znaleźliście ketchupy z jeszcze lepszym składem. Jeśli tak, napiszcie o tym w komentarzu! Chętnie uzupełnię wpis również o Wasze propozycje, bo sama nie mam fizycznej możliwości przejrzenia składów wszystkich dostępnych w różnych sklepach i marketach ketchupów.