Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

FIT KINDER COUNTRY

ciasto fit kinder country

Zauważyłam, że najczęściej daktyle w deserach łączę z mleczkiem kokosowym. W sumie nie ma się co dziwić, bo dzięki temu zastępuję dwa składniki, których na co dzień unikam – mleko kokosowe występuje jako zamiennik mleka krowiego, a daktyle są naturalnym słodzikiem. Dzisiejszy deser również bazuje na tych dwóch składnikach, do tego kasza jaglana, która świetnie zastępuje w formie twaróg. Pysznie i zdrowo! Możecie to ciasto zajadać do popołudniowej kawki bez żadnej obawy – na pewno nie pójdzie w boczki ;)

Składniki (tortownica o śr. 20cm):
spód
- 120g daktyli suszonych bez pestek
- 100g słonecznika
- 90g płatków owsianych
- czubata łyżka kakao
- łyżka płynnego oleju kokosowego
masa kokosowa
- 200g kaszy jaglanej
- 3 szklanki mleka kokosowego (można dać inne) + do uzupełnienia konsystencji
- 110g ksylitolu
- 70g wiórek kokosowych
polewa czekoladowa
- 80g daktyli suszonych bez pestek
- 40g gorzkiej czekolady
- łyżka oleju kokosowego
dodatki
- ekspandowane ziarna (ja dałam kaszę jaglaną, ale najlepsza będzie gryka)

Spód: daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Daktyle odcedzamy i blendujemy ze słonecznikiem, płatkami owsianymi, kakao i olejem kokosowym. Gotową masę przekładamy do tortownicy i ręką ugniatamy, żeby masa oblepiła dokładnie całe dno. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy kokosowej.

Masa: kaszę jaglaną płuczemy, zalewamy mlekiem, dodajemy ksylitol i gotujemy na średnim ogniu aż kasza wchłonie całą wodę. Odstawiamy kaszę do ostygnięcia, a następnie blendujemy z wiórkami kokosowymi i – w razie potrzeby – dodajemy mleko do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji. Gotową masę przekładamy na daktylowy spód, wyrównujemy łyżką i ponownie odstawiamy do lodówki.

Polewa czekoladowa: daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Czekoladę rozpuszczamy z olejem w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia, a następnie blendujemy z odcedzonymi daktylami na gładką masę. Jeżeli masa jest mało lejąca – dodajemy trochę wody lub mleka roślinnego. Gotową polewę wylewamy na masę i wyrównujemy. Wierzch posypujemy ekspandowanymi ziarnami i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny.

Thermomix: przepis do wykonania w TM.

Podziel się:
Dodano: 08-01-2017
  • słodyczomaniaczka

    Super ! Ile wyszło kawałków ?

    • dziewczynainformatyka

      ok. 8-10, zależy jak się pokroi ;)

  • http://fitkot.blogspot.com/ Jud

    Świetne! Uwielbiam popping z kaszy jaglanej, więc dla mnie idealna wersja Kinder Country :)

  • Patrycja

    Czy zamiast ksylitolu można dać erytrol i czy wtedy dajemy tyle samo gram czy więcej..?

    • dziewczynainformatyka

      można, ale nie wiem w jakich proporcjach.

  • Alicja

    Czy moge zastapic ksylitol miodem?